Bez pravde nema ni pomirenja

Efendija Eminić je predsjednika (Vučića) upoznao sa neprijatnostima koje muslimansko stanovništvo u Priboju doživljava od strane pripadnika Granične policije.
Ef. Eminić započeo obraćanje riječima rah. Muftije – Bez pravde nema ni pomirenja_61df7e6f74f70.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Imam Hasan-agine džamije u Priboju Jasmin efendija Eminić svoje obraćanje na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem započeo je riječima rahmetli Muftije Zukorlića “da bez pravde nema ni pomirenja”. Eminić je predsjednika upoznao sa neprijatnostima koje muslimansko stanovništvo u ovoj sandžačkoj opštini doživljava od strane pripadnika Granične policije.

“Prvo što bih želio da kažem jeste da se prisjetimo riječi rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića da bez pravde nema ni pomirenja. Preduslov da bi došlo do bilo kakve pravde nužno je da se pravda sprovede. Želim iz prve ruke da vas obavijestim o jednom incidentu koji se dogodio u dvorištu naše džamije ovdje u Priboju, gdje je pripadnik granične policije, koji nije bio u uniformi, bio je u civilu, ušao je u džamijsko dvorište i sirijiske izbjeglice koje su tu bile prisutne legitimisao, izveo iz džamijskog dvorišta, odveo u haustor zgrade preko puta džamije i tu ih pretukao. Vi se sjećate kada su pripadnici granične policije Hrvatske tako postupili, koliko je to bila ružna slika koja je tada otišla iz Hrvatske u svijet. Siguran sam da ni vi kao predsjednik Srbije, a ni mi kao građani ne želimo da takva slika pripadnika MUP-a ide u svijet. Tražimo samo da se pravda sprovede i da onaj ko je pogrešio bude adekvatno kažnjen shodno veličini njegovog prijestupa. Isti taj policajac prije nekoliko dana prijeti pribojskim imamima, što znači da je prvi put sankcionisan zbog takvog ponašanja, možda do ovog drugog incidenta ne bi ni došlo. Smatram da je bitna činjenica da vas upoznam da sam ja 2014. godine otišao za Ameriku. Nakon dvije godine postao sam američki rezident, oženio sam se, moja supruga je američki državljanin, moja djeca su američki državljani, ali smo se 2016. vratili da živimo u Priboj. Ovo definitivno nije Priboj u kojem želimo da živimo, jer se osjećamo nebezbjedno, zato što ljudi koji bi trebali biti kažnjeni, sa svojim imenom i prezimenom, ne generalizujući stvari, nisu adekvatno sankcionisani. Zamislite samo kakav će osjećaj biti bilo kojeg Bošnjaka koji će na granici prelaziti prema BiH da ga legitimiše taj policajac, koji je pjevao takve pjesme, koji je iznosio prijetnje pribojskim imamima. Moja supruga i ja smo razmišljali da se obratimo američkoj ambasadi, ali sam ja insistirao da se to ne podiže na taj nivo upravo radi mira i smirivanja svih ovih tenzija. Ako želimo da se desi pomirenje moraće prvo pravda da se sprovede, ali i da Vi svojim postupcima, ako želite da pokažete da ste iskreni u namjerama prema Bošnjacima, te da želite dobre odnose između Bošnjaka i Srba – izgradnja džamije u Novom Priboju bila bi pun pogodak. Time biste dokazali i Bošnjacima, ali i svim drugima da želite suživot između Bošnjaka i Srba koji ovdje žive”, kazao je Jasmin efendija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.