Javna je tajna da u Novom Pazaru ima lažnih “kovid pasoša”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Postoje, kaže, institucije koje treba da rade svoj dio posla, i to svaka ustanova za sebe u kojoj se rade testovi, ali i individualno.
Ilustracija: Matt Chinworth
Ilustracija: Matt Chinworth
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Već odavno je poznato da se mogu nabaviti lažne potvrde o vakcinaciji. U komentarima na društvenim mrežama navodi se da do toga ne bi došlo da stanovništvo nije bilo primorano da se vakciniše a potvrda je bila neophodna za posao, potom za putovanja, pa kretanja od 20 sati. O lažnim potvrdama već dugo se govori od Njemačke, Austrije, Italije, istočne Evrope i komšija. Oni koji neće vakcinu spremni su platiti po cijeni koja varira od 50 do 800 eura

“Pa to je nešto što je javna tajna u Novom Pazaru da ima potvrda I da se negdje one nabavljaju. Svaka potvrda koju izda Zavod za javno zdravlje Novi Pazar vjerodostojna je, postoje protokoli i svaka može da se provjeri”, kaže komentirajući ovu pojavu prim. dr Šefadil Spahić, direktor ZZJZNP

Postoje, kaže, institucije koje treba da rade svoj dio posla, i to svaka ustanova za sebe u kojoj se rade testovi, ali i individualno.

“Individualno iz razloga što to radi čovjek, pojedinac koji ima pristup bazi i ima šifru. Mi u Zavodu tačno znamo ko ima šifru i ko za kojim kompjuterom radi. Postoji lična odgovornost onog koji to radi ali i institucije, Zavoda za javno zdravlje. Mi radimo naš dio posla kao ZZJZNP. Vršimo testiranja, izdajemo potvrde I to je sve evidentirano I vrlo se lako može provjeriti. Treba provjeriti sva mjesta, svaku priču. Ako je vjerodostojna oni koji to rade neka snose odgovornost.”

Test o vakcinaciji zvaničan je dokument. Austrija je prva zemlja koja je upozorila putnike iz Srbije I BiH da one kod kojih se nađe falsifikovan PCR test čeka kazna do jedne godine zatvora. Advokati upozoravaju da je za krivično djelo falsifikovanja isprave zaprijećena dugotrajna zatvorska kazna, do pet godina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.