Neprihvatljiva manifestacija mladih s kapuljačama uz bakljadu i pjesmu “Za slobodu zlatnu”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
“Sramno i strašno je, kaže, bilo slušati izlive nacionalizma i pozive na zlostavljanje i ubijanje onih koji su trebali biti čuvari reda i mira.”
429B9FF3-0095-4333-BF1B-FF8DCA358122
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Narodna poslanica SPP-a prof.dr Amela Lukač-Zoranić kaže da je raduje što će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra biti u Priboju. Također, raduje što ova država i Vlada nastoje pokazati da Srbija pripada podjednako i bošnjačkom i srpskom narodu osvrćući se pritom i na zbivanja na Kružnom toku u Novom Pazaru i organizovanu bakljadu uz pjesmu “Za slobodu zlatnu”, baš kad pravoslavci slave najveći praznik.

“Za mene je neprihvatljiva činjenica, kao ni za moje prijatelje, pripadnike srpskog naroda koji žive u Novom Pazaru da imamo manifestaciju mladih ljudi koji na kružnom toku s kapuljačama na glavi pjevaju stihove pjesme “Za slobodu zlatnu”. Riječi se mogu tumačiti na razne načine, a jedno od tumačenja je da Sloboda treba da bude bez drugih naroda i da etnocentričnost treba biti apsolutno izražena.

Došla sam da me čujete isto kako ja čujem vas, došla sam da me čuju građani Srbije jer Bošnjacima i drugim narodima ovo jeste njihova država i molim vas da s te strane reagujete i sve koji pokušavaju da unište naše međuljudske, međunacionalne odnose  spriječite da to čine.

Sramno i strašno je, kaže, bilo slušati izlive nacionalizma i pozive na zlostavljanje i ubijanje onih koji su trebali biti čuvari reda i mira.”

Narodna poslanica komentirajući pomoć države mladima ističe da je ova kategorija bitna s obzirom na to da trebaju voditi u bolju budućnost. Podsjeća da od procijenjenog broja stanovnika, okvirno 7 miliona, brojka mladih od 16 do 29 godina starosti je više od million I 62 hiljade. Iznos od stotinu eura mladima ne može biti od velike pomoći

“Smatram da bi bilo jako značajno ovakva sredstva I podsticaje odvojiti I ponuditi mladima koji imaju najbolje kreativne ideje, najbolje preduzetničke ideje da oni budu locomotive, nosioci projekata. Da se na konkursima njima dodijele sredstva kako bi zapošljavali upravo kategoriju mladih od 18 do 29 godina stanovništva.”

Na taj način bi se, ističe, pomogao privredni rast jer stopa nezaposlenosti mladih od 18 do 24 godine je 23,1 posto, među kojima su većinom žene

“Tako da bi afirmacija mladih žena u kontekstu zapošljavanja ili obezbjeđivanja samozapošljavanja bila od velikog značaja

Pohvalna je činjenica da je Privredna komora Srbije kroz sekciju za mlade imala niz inicijativa mada treba uzeti u obzir I činjenicu da se s takvim projektima obuhvata mali broj njih.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.