Kriza je prilika da se čuje bosanski glas

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bosna nije samo zemlja, već je Bosna i misija, koja u različitosti spaja ljude i narode u jedinstvo njihove misli i akcije.
Ilustracija: Stallex Peric
Ilustracija: Stallex Peric
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Antibosanski akteri nisu htjeli, ali su uspjele da ujedine autohtone bosanske građane da budu jedan glas za jedinstvenu, suverenu i teritorijalno integriranu bosansku državu.

Vještačka kriza, koju su izazvali, nije noćna mora, već prilika za buđenje originalne bosanske svijesti autohtonih i legitimnih bosanskih građana ma gdje bili.

Jučer su na „crni dan – deveti januara“ održani protesti za mir u Bosni europskim gradovima Ženeve, Pariza, Osla, kao i u bosanskim gradovima Sarajevo i Tuzla.

Danas su najavljeni miroljubivi protesti za multietničku, multikulturnu i civilizacijsku Bosnu u 35 gradova u 14 zemalja svijeta od Amerike do Australije.

Danas će planetarni gradovi poput Pariza, Otava, Toronto, New Yorka, Osla, Rima, Beča, Portlanda, Štokholma, Geteborga, Malmea, Kopenhagena, Podgorice, Sydneya te Schuman trga u Briselu čuti jedinstven glas bosanskih građana, koje spaja njihova ljubav prema Bosni, ali bosanska ljubav prema njima.

Bosanski gradovi Sarajevo, Tuzla i Maglaj se pridružuju svojim bosanskim sugrađanima u svijetu u njihovom protestu protiv zla podjele po vjeri i naciji u Bosnu u korist suživota i tolerancije svih ljudi i naroda dobre volje.

Istinska vjera je stvar duše i srca svakog pojedinca; vjera nije mantra s kojom se maše šireći strah prema drugom i drugačijem na antibosanskim nacionalističkim skupovima.

Vjera ujedinjuje razumne ljude i nacije u ljubavi; vjera ne razdvaja ljude i nacije u mržnji.

Bosna je sekularna država, gdje su bosanski građani jednaki pred bosanskim zakonom u svojim pravima i dužnostima.

Vjera je ukras duše, čistoća tijela i ljubaznost jezika, koji spaja a ne dijeli, koji privlači a ne udaljava ljude os sebe.

Bosna nije samo zemlja, već je Bosna i misija, koja u različitosti spaja ljude i narode u jedinstvo njihove misli i akcije.

To je zadatak prvoga reda ove bosanske generacije da pokaže sebi i svijetu da je bosansko jedinstvo u različitosti moguće te da ideja o multietničkoj, multikulturnoj i miroljubivoj Bosni nije samo moguću, već da je ideja o Bosni nužna civilizacijska norma, koja obavezuje sve razumne ljude i narode u domovini i svijetu da ju bezuvjetno poštuju.

Dragi bosanski građani ma gdje bili, to je naš povijesni – rekao bih sveti zadatak da riječju i djelom pokažemo da je Bosna domovina i država svih nas, koji ne mjerimo ljude i narode po njihovoj vjeri, rasi i naciji, već po njihovom moralnom karakteru:

– Zbog budućnosti rođene bosanske djece nakon genocida!
– Zbog budućnosti još nerođene bosanske djece da ne žive u strahu od genocida!
– Zbog mira i sigurnosti u Bosni, na Balkanu, Europi i svijetu!
– Zbog bosanskih sinova i kćeri koje su dale svoj živote za bosansku slobodu i čast!
– Zbog bosanskih majki koje su izgubile svoje sinove u genocidu!
– Zbog suze i boli bosanskih žena koje su silovane!
– Zbog obaveze da budemo na strani savjesti čovječanstva u borbi protiv genocida!
– Zbog Bosne koja nas zove da čuvamo njenu slobodu i čast za nova bosanska pokoljenja!
– Zbog bosanskog duha koji ima dušu za svakog čovjeka dobre volje!
– Zbog mirisa bosanske ruže i pitke bosanske vode na vrelu Bosne!

Svi mi, bosanski građani, treba da budemo jedna duša, koja diše za jedno nepodjeljivo bosansko tijelo u ljubavi i poštivanju jedni drugih u našoj različitosti, koja nas baš zbog toga čini duhovno, kulturno i civilizacijski bogatim! Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.