Automatizacija poljoprivrede: Laserima na korov

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Autonomni robot bi mogao da smanji, ili potpuno eliminiše upotrebu pesticida, budući da korov uklanja uz pomoć lasera.
67CE7F23-F311-4D23-889D-959A8E536FE0
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Činjenica da bi poljoprivredni radovi uskoro mogli da budu jednostavniji, jer je na njivama sve više robota, jedne raduje, druge pak plaši. Carbon Robotics radi na tom polju, te nudi automatizovano vozilo koje odvaja „žito od kukolja“.

Autonomni robot bi mogao da smanji, ili potpuno eliminiše upotrebu pesticida, budući da korov uklanja uz pomoć lasera. Otporan je na sneg i kišu, pa mu voda ne škodi, a to znači da može da radi bez prekida i u lošim vremenskim uslovima. Opremljen je AI skenerima i kamerama koje su povezane na superkompjuter, zahvaljujući čemu može da razlikuje korisne od nekorisnih biljaka. Proces se odvija u realnom vremenu, pa robot može da ukloni do 100 hiljada korovskih biljaka za sat vremena.

Oslobođeni od parazitskih biljaka usevi brže napreduju, a izostanak pesticida doprinosi proizvodnji zdravijih namirnica. Najveći problem je u tome što ovi roboti rade na fosilna goriva, te to što su prilično skupi (više od 100 hiljada dolara po mašini).

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.