Minijaturama od zaborava čuva staru pljevaljsku arhitekturu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Polomljena stakla na prozorima, alke na vratima, krovovi sa crijepom ili šindrom. Izrada, kaže, nekade traje i mjesecima.
Minijaturama od zaborava čuva staru pljevaljsku arhitekturu_61db89c8badcd.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Pljevljak Vladan Vučković gotovo dvije decenije izrađuje minijaturne kuće po uzoru na građevine, koje su nekada krasile ili još krase Pljevlja i okolna sela. Na taj način, kaže, od zaborava čuva staru pljevaljsku arhitekturu.

“Nekih 15-20 godina se bavim ovom umjetnošću. Pokušavam da sačuvam pljevaljske kuće ne fotografijom već kroz 3D slike”, kazao je Vučković.
Svoja djela naziva slikama i minijaturama ali tehniku kojom Vladan stvara umjetnost prepoznaje kao asamblaž.

“Sav materijal kao što se vidi je drvo i gips. Letvice koje dobijam od stolara. Radim sa alatom- scalpel, pinceta. Sve to umjestim da izgleda što originalnije”, dodao je Vučković.
Vladanove kuće vjerne su kopije originala, do najsitnijih detalja. Polomljena stakla na prozorima, alke na vratima, krovovi sa crijepom ili šindrom. Izrada, kaže, nekade traje i mjesecima.

“Nekih 7-8 dana je bukvalno samo izrada crjepova trajala. To je sve lijepljenje, pa onda ide stolarija. Prozor oko 20-30 elemenata Poslije ide ta faza farbanja slike. Koriste se razni materijali da bi dobili patinasti izgled”, kazao je Vučković.

Želja mu je da svjetlo dana ugleda stara pljevaljska čaršija, i polako se priprema za taj zahtjevan rad.
“Pokušaću da sačuvam našu staru čaršiju preko fotografija koje prikupljam da bi odradio nešto značajno, za mene. Na drugačiji način da sačuvamo Pljevlja”, kazao je Vučković.
Imao je više izložbi, neke i humanitornog karaktera. Izlagao je i u dvorcu Petrovića, a od radova se teško odvaja.

“Uživam u ovom što radim jer ostaće iza mene neko djelo koje mi mnogo znači. Tako da teško odvajam od slika I kad neko naruči da kupi desi se I da mu ne prodam sliku jer sam se bukvalno zaljubio za nju”, kazao je Vučković.

Vladan je i volonter Crvenog krsta za djelovanje u nesrećama. Zimi je, nerijetko motornim sankama dopremao hranu i lijekove mještanima zavejanih sela i prevozio oboljele zbog neophodnog liječenja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.