Kako je NBA liga riješila slučaj sličan Novaku Đokoviću

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Tyron Slu
Foto: Tyron Slu
Uoči početka sezone NBA liga objavila je vrlo striktne i rigorozne protokole, kako za publiku koja će prisustovati mečevima u dvoranama, tako i za igrače, trenere i svo osoblje svakog od pojedinačnih timova.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mnogo prije slučaja koji uključuje najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića i nadolazeći turnir Australian Open – svjetska sportska javnost bavila se Kyrijem Irvingom. Riječ je o košarkašu Brooklyn Netsa, jednom od najboljih igrača te ekipe, ali i kompletne lige. On sa Novakom Đokovićem dijeli jedan stav – ne želi da se vakciniše protiv COVID-a 19.NBA liga, najjača svjetska košarkaška liga, počela je 19. oktobra 2021. godine, a Irving je tek u noći sa 5. na 6. januar zabilježio svoj ovosezonski debi, i to najviše zbog toga što je njegova ekipa “pokošena” igračima koji su zaraženi korona virusom. Uprava kluba Brooklyn Nets odlučila je pozvati Irvinga, koji svakako ima tekući ugovor, bez da troši dodatne novce kako bi prijavljivali nove igrače na desetodnevni ugovor, što je postala standardna praksa timova.

Pravila za nevakcinisane

Uoči početka sezone NBA liga objavila je vrlo striktne i rigorozne protokole, kako za publiku koja će prisustovati mečevima u dvoranama, tako i za igrače, trenere i svo osoblje svakog od pojedinačnih timova. Evo samo nekih od njih:

  • Nevakcinisani igrači ne mogu jesti u istoj prostoriji sa vakcinisanima
  • Nevakcinisani igrači ne mogu spavati u istoj sobi sa vakcinisanima
  • Nevakcinisani igrači moraju konstantno održavati distancu od dva metra i nositi masku za vrijeme timskih sastanaka
  • Svlačionica nevakcinisanih igrača mora biti što udaljenija od onih koji su vakcinisani
  • Nevakcinisani igrači čak i van terena moraju biti udaljeni od svojih saigrača
  • Kada su na putu – nevakcinisani moraju ostati u hotelskim sobama
  • Nevakcinisani igrači u NBA ligi podliježu skoro svakodnevnom testiranju (izuzetak su slobodni dani bez utakmice, treninga ili putovanja)

Sve ovo je utjecalo na to da se 97 posto igrača koji imaju ugovore sa NBA timovima vakciniše do početka sezone. To znači da je u ligi koja ima 30 timova manje od 15 igrača nevakcinisano, podaci su koje je objavila NBA.Također, prema istom izvoru, čak dvije trećine igrača je primilo i booster dozu, što je komentarisao i Adam Silver, komesar NBA lige. “Boosteri su veoma efikasni”, rekao je za ESPN prošlog mjeseca.

Netsi kritikovani zbog Irvinga

Slučaj Kyrieja Irvinga je svakako najpoznatiji, jer je najveća zvijezda među nevakcinisanim igračima. Osim NBA pravila i protokola, tu na red dolaze i pravila svake od američkih saveznih država ponaosob, kao i klubova. Irving nastupa za Brooklyn, koji pripada New Yorku, gdje je vakcinacija obavezna.Samim tim, on ne bi mogao nastupati niti u jednoj domaćoj utakmici, zbog čega su čelnici kluba odlučili da ga uopće ne registruju, zbog svih protokola koje dalje nalaže NBA liga. Također, jasno su kazali da ne žele “igrača na određeno”.Slična pravila kao i u New Yorku važe i u Torontu, tako da Irving ni tamo ne bi mogao da nastupa i igra za svoju ekipu.Irvingov talenat sa košarkaškom loptom je neupitan. Najbolji prosjek mu je 26,9 poena po utakmici, ima više od 50 posto učinka iz igre, 40 posto sa linije za tri poena i 90 posto sa linije za slobodna bacanja.Iako nije igrao tri mjeseca niti jednu takmičarsku utakmicu, sada se u njegovoj ekipi povlači pitanje – kako formirati dva tima?Jedan sa Irvingom, drugi bez Irvinga.Drugo pitanje je zašto su Netsi popustili klupskoj politici?“Mislim da oni imaju dovoljno zrelu grupu, iskusnu grupu da na neki način razumiju dinamiku košarkaškog poslovanja, zajedno sa pravilima koja su na snazi i koja čine situaciju takvom kakva jeste”, rekao je pomoćni trener Klipersa Brian Shaw.“Dakle, oni će to maksimalno iskoristiti”, dodao je.Na to su Netsi računali kada su prošlog mjeseca poništili svoju odluku i najavili da će im se Irving pridružiti na treninzima i utakmicama u gostima.Bili su kritikovani zbog toga, kao što je Australian open dozvolio Novaku Đokoviću da dođe uz medicinsko izuzeće uprkos pitanjima da li je vakcinisan, što je bilo potrebno da bi mogao da odbrani titulu.No Đokoviću se to neće desiti, s obzirom na sva dešavanja i odluke koje važe u ovom momentu.

Veliki finansijski gubici

Magazin Forbes je objavio da su prve procjene u oktobru mjesecu 2021. godine, prije početka sezone, bile da će Irving izgubiti više od 17 miliona dolara ako bude igrao samo gostujuće utakmice, međutim, tri mjeseca “na hlađenju”, donose sasvim novu računicu.Samo još jedan podsjetnik – Irving, prema ugovoru, zarađuje 33,3 miliona dolara po sezoni sa Brooklyn Netsima, bez sponzorskih i marketinških ugovora.”Znao sam posljedice”, rekao je Irving o svojoj odluci da se ne vakciniše.“Nisam bio spreman za njih, nisam ni mogao maštati o sezoni. Imao sam svoj proces razmišljanja o tome da budem saigrač sa punim radnim vremenom i da izađem i zabavim se i pružim sjajnu košarku. Ali, nažalost, nije se tako dogodilo. Stvari se dešavaju s razlogom i sada smo tu i zahvalan sam na tome”, riječi su Kyrija Irvinga.I košarkaš Golden State Worriorsa Andrew Wiggins je tražio da bude oslobođen vakcinacije zbog vjerskih razloga, ali je promijenio odluku prije početka sezone i vakcinisao se.Australijanci su ranije ljutito reagovali na vijest da će Đoković igrati na Australian Openu, nakon što je izuzet od pravila vakcinisanja protiv COVID-a 19. Organizatori su rekli da prvi reket svijeta nije imao poseban tretman.Tennis Australia i vlada države Viktorije rekli su da je Đoković jedan od “šačice” uspješnih kandidata među 26 osoba koji su tražili izuzeće od vakcinacije, ali nije dobio nikakav poseban tretman u procesu anonimne prijave.O svom statusu vakcinisanja Đoković nije govorio, ali je prošlog aprila javno rekao:”Lično sam protiv vakcinisanja i ne bih želeo da me neko prisiljava na vakcinu da bih mogao da putujem”.Đoković je osvojio devet puta titulu u Melbourneu, uključujući i posljednje tri.Turnir u Melbourneu počinje 17. januara.

Primjeri iz SAD

Mediji širom Sjedinjenih Američkih Država mnogo su se bavili slučajem Irvinga, pa i Đokovića, gdje su apelovali na domaće sportiste koji se takmiče na tlu SAD-a da se vakcinišu.Osim Irvinga, uspjeli su da pronađu još samo nekoliko sportista koji nisu primili niti jednu dozu vakcine protiv COVID-19.Anthony Rizzo, je profesionalni igrač baseballa, koji se takmiči u MLB ligi (Major League Baseball). Ova liga za sada nema jasne protokole za vakcinaciju.Aaron Rogers je NFL (National Football League) zvijezda. Za sebe tvrdi da je “imun”, iako nije primio vakcinu, a COVID-19 je prebolio u novembru 2021.Cole Beasley je imao puno da kaže – na Twitteru i lično – o politici vakcinacije NFL-a i protokolima o COVID-u, ali sve se svodi na istu stvar: nije vakcinisan i želi da ostane takav. Na kraju je izbrisao svoj nalog na Twitteru nakon što je objavio: “Možda ću umreti od COVID-a, ali radije bih umro stvarno živ.”NFL liga je potvrdila da je više od 95 posto igrača koji tamo nastupaju vakcinisano.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.