Oni koji su sanjali da će se SPP rasuti poput perja neka nastave da sanjaju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dokaz da sve ovo ide kako treba su ljudski resursi koji su stameni i ostaju tamo gdje treba da budu. Ne može imati frakcija.
Portret Jahja Fehratović
Ilustracija: Dženana Fetić Kurgaš
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dr Jahja Fehratović u Temi dana na Sandžak TV govorio je o izazovima s kojima se suočila Stranka pravde i pomirenja nakon preseljenja njenog lidera akademika muftije Muamera Zukorlića. SPP, poručuje dr Fehratović, nije poljuljana i ne može imati frakcija. Samo je jedna Muftijina škola, sve ostalo su, kaže, nebuloze. SPP punim kapacitetom korača dalje i ne obazire se na bilo kakve komentare.

Dr Fehratović poručuje da energiju treba usmjeriti na pozitivne projekte u interesu građana Srbije, posebno Bošnjaka. Cilj je pripremiti se za izborni ciklus i sve izazove.

– Nismo mi poljuljani ni u čemu. Da se takvo nešto dogodilo bilo kojem političkom subjektu na Balkanu, znate koliko bi preživio, možda nedjelju dana. Stranka pravde i pomirenja preživljava, proživljava i iz dana u dan postaje jača s novim ljudima, kapacitetima. Dokaz da sve ovo ide kako treba su ljudski resursi koji su stameni i ostaju tamo gdje treba da budu. Ne može imati frakcija. Ima samo jedna i to je frakcija nasljednika, onoga što je utemeljio rahmetli muftija. Jedni su muftijina škola i put. Sve ostalo su nebuloze.
Na pitanje, kakav je odnos s Mešihatom IZ u Srbiji s obzirom na to da je bilo špekulacija o navodnoj želji da se SPP preuzme s vrha Mešihata, odgovara.

– Naravno da su to isto tako nebuloze, izmišljotine. Nit je moglo biti takvih scenarija u opticaju, nit je ko htio. Ono što je istina da smo mi nakon izbora novog predsjednika Usame Zukorlića ponovili da je SPP na braniku zaštite IZ, vakufa, sad još više i još intenzivnije nego za života muftije Zukorlića.

Precizan u odgovoru zašto baš Usame Zukorlić da preuzme SPP.
– A zašto baš ne Usame Zukorlić. Čovjek je od 30 godina, neko kome je za napredovanje u političkom ili drugom smislu jedina poteškoća doskoro bila to što je sin akademika Muamera Zukorlića.

Govoreći o odnosu s SNS-om, ističe:
– SPP jedina je politička partija koja s vladajućom većinskom partijom u Srbiji ima pisani sporazum o partnerskim odnosima. To je do kraja principijelna politika, nije udvaračka, ni prema narodu ni prema vlasti.

Na pitanje, šta će donijeti unutarstranački izbori, odgovara.
– Mi smo usljed svega što se dogodilo donijeli odluku da narednih šest mjeseci neće doći do pomijeranja bilo koga s bilo koje pozicije, osim ako neko sam to ne bude htio. S predsjednikom Usamom Zukorlićem tih narednih šest mjeseci nastavit ćemo borbu, a nakon toga imat ćemo Skupštinu SPP-a gdje ćemo izabrati ili potvrditi nosioce stranačkih organa.

Poručuje i da borba s kriminalom nikad nije ni stala, a susret s dijasporom, dobar i kvalitetan donio je rezultate.
– Svi do jednog potvrdili su da ako su dosad sto posto odsad će i tri puta više raditi na implementaciji pravde i pomirenja i cijelog ovog pokreta.

Na pojedine komentare da će se SPP rasuti poput perja nakon preseljenja muftije Zukorlića, odgovara.
– Hvala Bogu, SPP je još čvršća. Svi koji sanjaju takvo perje nek nastave da sanjaju. Dobri su pernati jastuci za sve koji hoće da budu u dubokom snu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.