Svaki treći Nijemac mogao bi imati penziju manju od 1300 eura

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Mnogi stalno zaposleni Nijemci mogu očekivati ​​niske penzije u starosti. Prema aktuelnom nivou penzija, svaki treći zaposlenik bi mogao imati bruto penziju manju od 1.300 eura. Ljevica zahtijeva povećanje nivoa penzija.
Ilustracija: Joe McLean
Ilustracija: Joe McLean
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Svaki treći zaposlenik u Njemačkoj, prema prognozama u odnosu na trenutno stanje nivoa penzija, mogao bi primati bruto penziju manju od 1300 eura mjesečno i to nakon 45 godina rada sa punim radnim vremenom. To proizilazi iz odgovora Saveznog ministarstva rada, dobijenog na zahtjev Ljevice u Bundestagu, prenose novinska izdanja medijske grupe Funke.

Prema tim informacijama, u odnosu na stanje zaključno sa 30. decembrom 2020. godine, u Njemačkoj je oko 21,45 miliona građana u stalnom radnom odnosu na koji se plaćaju doprinosi za socijalno osiguranje. Od toga bi oko sedam miliona njih moglo imati penziju manju od 1300 eura. A nakon odbitka zdravstvenog osiguranja i osiguranja za dugotrajnu njegu, to bi podrazumijevalo neto penziju od oko 1160 eura.

3200 eura plate za 1500 eura penzije

Stalno zaposleni, prema sadašnjem nivou penzija, moraju zarađivati najmanje 2800 eura mjesečno da bi dobili zakonsku penziju u iznosu od 1300 eura bruto.

Ko u starosti želi ostvariti penziju od 1500 eura, mora mjesečno zarađivati ​​najmanje 3200 eura bruto. Za primanje od 2500 eura bruto iz penzionog osiguranja trenutno je potrebna mjesečna bruto plata od 5350 eura.

Bartsch zahtijeva povećanje penzija

“To podriva povjerenje u zakonsko penziono osiguranje, jer je to samo nekoliko stotina eura više iznad nivoa Hartz IV (socijalne pomoći nezaposlenim op. ur.) nakon punog radnog vijeka”, rekao je u izjavi za medijsku grupu Funke šef poslaničke grupe Ljevice u Bundestagu Dietmar Bartsch.

Brojke Savezne vlade, istakao je on, pokazale su da “mnogi zaposleni ne samo da malo zarađuju, već i primaju preniske penzije za ono što su tokom radnog vijeka privrijedili”. Bartsch zahtijeva da se nivo penzija poveća na više od 50 posto. Prema izvještaju o penzionom osiguranju, u 2021. godini je on iznosio 49,4 posto.

Savezna vlada: Ograničena vrijednost informacija 

U svom odgovoru na pitanje, Savezno ministarstvo rada je istaklo da analiza brojki ne dozvoljava direktne zaključke o visini zarade tokom kompletnog radnog vijeka. U budućnosti bi moglo doći do povećanja plata koje se još ne mogu uzeti u obzir za trenutne analize.

Vlada je takođe naglasila da se iz stečenih prava na penziju ne mogu izvlačiti zaključci o životnom standardu u starosti, jer bi se morala uzeti u obzir i dodatna primanja u starosti koja ne spadaju u prihode obuhvaćene zakonskim penzionim osiguranjem.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.