Ne možemo i nećemo da zaboravimo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ilustracija: Mitch Frey
Ilustracija: Mitch Frey
Smatramo i znamo da ste kadri vinovnike ovih događaja sankcionisati, ne zato što im mislimo zlo, već zato što je ovo moja, kao i njihova, kao i Vaša zemlja. Onima koji veličaju zločine nije mjesto u državnom aparatu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poštovani predsjedniče republike Srbije, gosp. Aleksandre Vučiću

Danas u nekoliko portala naiđoh na Vaš odgovor po pitanju pjevanja nacionalističko-šovinističkih pjevanja službenika granične policije u Priboju.

Želim da Vas obavjestim da se u prethodnih nekoliko godina desio niz nemilih situacija gdje su direktni učesnici bili službenici MUP-a R. Srbije.

Ne možemo i nećemo da zaboravimo fizičko maltretiranje izbjeglica Muslimana iz Sirije od strane službenika MUP koji tada nije bio u uniformi i koji je te iste izbjeglice izveo iz džamijskog dvorišta te ih tukao u ulazu zgrade preko puta džamije. Tada nam rekoše da će taj službenik biti sankcionisan pa nas interesuje kako to sankcionisaše tog policajca pošto isti i dalje rade i legitimiše Bosnjake muslimane kada prelaze preko graničnih prelaza u Opštini Priboj.

Ne možemo i nećemo da zaboravimo obraćanje narodnih poslanika iz SPP-a koji za Skupštinskom govornicom spomenuše mentalno maltretiranja službenika PS u Priboju a koji su Muslimani Bošnjaci te neprilike koje imadoše neki od tih narodnih poslanika prilikom prelaska preko graničnog prijelaza Uvac. Interesuje nas da li je i šta je urađeno po tom pitanju?

Ne možemo i nećemo da zaboravimo prijetnje upućene našem glavnom imamu Harun ef. i njegovoj porodici Lazarevom vojskom. Prijetnje njemu su i prijetnje koje su upućene svakom Bošnjaku i Bošnjakinji u Priboju. Slučaj je prijavljen policiji ali i pored činjenice da se to desilo prije više od godinu dana nikakav odgovor mi ne dobismo osim da je prijava proslijeđena nadležnima. Šta se dešava sa tim slučajem i hoće li policija napokon rasvjetliti taj nemio događaj?

Ne možemo i nećemo da zaboravimo uvrede iznešene na račun pokrivene žene, koja je opet, supruga mog kolege, imama i njegove maloljetnje ćerke koja je također pokrivena. Slučaj je prijavljen policiji te dobismo od istih odgovor da nema elemenata nacionalne mržnje.

Posljednji događaj je kap koja je prelila čašu koja se zvala strpljenje i nada u reakciju pravne države.

Slijedeći ideju našeg rahmetli Muftije Zukorlića da želimo da budemo partneri, nikako poltroni, smatramo da Vaše nereagovanje nije partnerski te da ste do sada trebali i sami reagovati. Ne želimo da pomislimo da se sprovodi politika čišćenja Muslimana Bošnjaka uz granicu sa Bosnom o kojoj je Šešelj govorio ’90-ih godina. Želim da znate da nemamo povjerenja u ministra unutrašnjih poslova koji tokom krize izazvane oko murala Mladiću u Beogradu pod isti mural cvijeće spustaše. Ne očekujemo od takvog čovjeka da će sankcionisati vinovnike posljednjih nemilih događaja u Priboju gdje se pjevaše hvalospjevi o GENOCIDU u Srebrenici te se isti najavljuje u Sjenici.

Smatramo i znamo da ste kadri vinovnike ovih događaja sankcionisati, ne zato što im mislimo zlo, već zato što je ovo moja, kao i njihova, kao i Vaša zemlja. Onima koji veličaju zločine nije mjesto u državnom aparatu.

Ako ne želite i ne možete da utičete na izjave i ponašanje člana Predsjedništva BiH iz reda Srpskog naroda, iako mislim da to možete, koji svakog dana narušava odnose između Bošnjaka i Srba, a koje i mi i Vi pokušavamo da izgradimo, onda ste svakako kadri kazniti sudionike nemilih događaja u Priboju.

Zato poštovani predsjedniče,  gospodine Vučiću želimo da se sa riječi pređe na djela i da napokon vidimo reakciju pravne države u smislu sankcionisanja osoba na spornom snimku. Ne želimo više obećanja i da se rješavanje problema prepušta onima koji ih ne žele riješiti. Vi ste taj koji ima moć ovakve stvari da riješi pa želimo da partnerski odnos koji imamo vidimo i na djelu.

P.S. Istini za volju, Vašim dolaskom na vlast primjetna je promjena politike prema Bošnjačkom narodu i Islamskoj zajednici ali ovakvi ispadi predstavljaju crvenu liniju u našim odnosima koje ne možemo i nećemo tolerisati!

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.