Idemo trasiranim putem, politika pravde i pomirenja je za nas neprikosnovena

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nemamo problem da sa njima sednemo za sto, bilo pregovarački, bilo onaj pred TV kamerama, samo ako oni to žele.
91283338-AC8E-4FA0-B12D-7173EED58AD8
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ubrzo nakon iznenadne smrti svog oca Muamera Zukorlića, nekadašnjeg muftije, Usame Zukorlić preuzeo je vođstvo Stranke pravde i pomirenja.

Najavljuje da će nastaviti putem koji je trasirao njegov otac, ali i ističe da je odgovornost velika.

U intervjuu za 24sedam, otvoreno govori o problemima sa Strankom demokratske akcije Sandžaka i Sandžačkom demokratskom partijom, takođe manjinskim strankama koje zastupaju interese Bošnjaka u Srbiji, i o tome da li bi seo za sto sa njima.

Usame Zukorlić govori i o tome može li da dođe do pomirenja unutar Islamske zajednice i šta očekuje od predstojećih izbora u aprilu.

Nedavno ste preuzeli vođstvo Stranke pravde i pomirenja. Kolika je odgovornost sada na vama, budući da ste na tom mestu nasledili nedavno preminulog oca, koji je nesumnjivo ostavio izuzetan trag u političkom životu Srbije?

Na čelo Stranke pravde i pomirenja me je izabralo rukovodstvo stranke, jednoglasno. Tim koji je muftija ostavio iza sebe je čvrst i stabilan i taj tim će nastaviti da korača muftijnim putem ka ostvarenju programskih načela naše stranke. Odgovornost je velika. Svi znaju kakva je veličina bio muftija Zukorlić i nije lako nastaviti tim putem. Međutim, moja uloga je da budem čuvar puta koji nam je trasirao naš rahmetli vođa.

Da li ste za ovo vreme uspeli da napravite planove za budući rad?

Naša stranka ima precizno razrađene godišnje planove. Predsedništvo stranke i ja lično nismo imali nikakvu potrebu da bilo šta menjamo u odnosu na ono što je rahmetli muftija ostavio iza sebe. Naša lađa plovi dobro trasiranim putem.

Da li ste, možda, dobili neki savet od bliskih ljudi, ili vam je otac ostavio u amanet kako upravljati strankom?

Lično sam bio involviran u rad stranke od njenog osnivanja. U periodu od 2012. do 2014. bio sam predsednik Mladih, gde sam stekao veštine vođenja. Nakon tog perioda sam vodio inženjering za šest kampanja naše stranke. Savetujem se sa onima sa kojima se savetovao rahmetli muftija.

Imate li cilj koji želite da ostvarite na političkom planu u bliskoj budućnosti?

Cilj mi je da oslobodimo vlast u Sandžaku. To mi je politički amanet od rahmetli muftije. Unutar bošnjačke zajednice izdvajaju se tri političke opcije. Znamo da odranije postoji sukob. Mi, Bošnjaci, bili smo na marginama politike duži niz decenija. Tada smo bili mirni i jedinstveni u svom nestajanju. U jednom trenutku smo se probudili i uhvatili za vratove. To je dokaz da smo sada živi. Kada naša stranka preuzme vlast u Sandžaku, zavladaće pravda i pomirenje.

Da li planirate, možda, da sednete za sto sa predstavnicima Stranke demokratske akcije Sandžaka i Sandžačke demokratske partije?

Nemamo problem da sa njima sednemo za sto, bilo pregovarački, bilo onaj pred TV kamerama, samo ako oni to žele.

Šta očekujete od predstojećih izbora u aprilu?

Očekujem nastavak jačanja Stranke pravde i pomirenja. Kada nam narod da više glasova i podrške, moći ćemo više rezultata da napravimo na terenu.

Srpska napredna stranka (SNS) i Stranka pravde i pomirenja potpisale su koalicioni sporazum u čijoj osnovi su normalizacija odnosa Srba i Bošnjaka i politika pomirenja. Da li ćete ostati pri tom sporazumu?

Naravno. Mi poštujemo potpisane sporazume. Politika pravde i pomirenja za nas je neprikosnovena.

Budući da predvodite Stranku pravde i pomirenja, može li da dođe do pomirenja unutar Islamske zajednice? Svedoci smo dugogodišnjih razlika i razmirica?

Islamska zajednica će povratiti svoje jedinstvo koje je ugroženo 2007. godine. Jedna i jedina legalna i legitimna, Islamska zajednica u Srbiji i sada kontroliše 90 odsto infrastrukture Islamske zajednice. Preostali deo se već postepeno vraća u jedinstvenu zajednicu. Islamskoj zajednici su garantovana jednaka prava kao Pravoslavnoj crkvi. Jedna Pravoslavna crkva podrazumeva i jednu Islamsku zajednicu.

Iza vas je težak period zbog smrti oca. Kakav je utisak na vas ostavilo to što je veliki broj ljudi, zvaničnika, bez obzira na nacionalnost, veru, političku pripadnost, odao počast Muameru Zukorliću?

Znao sam da ljudi na Zapadnom Balkanu poštuju muftiju. Znao sam da ga mnogo Srba poštuje. Ali sam bio šokiran kada sam video suze i otpevane pesme, kada sam video one koji su iz daleka došli na dženazu (sahranu). To mi je povećalo ubeđenje, koje sam i pre imao, da je moguće prijateljstvo između muslimana i hrišćana, koliko god okolnosti bile otežavajuće.

Kakva su vaša očekivanja i želje za 2022. godinu?

Želim mir na Balkanu. Želim Srbiju kao poželjno mesto za život. Želim gasovod, auto-put i železnicu u Sandžaku. Poželeo bih i aerodrom, ali da ne bude previše za 2022. godinu. Jučerašnji snovi, današnja java. Današnji snovi, sutrašnja java.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.