Francuska, uprkos rekordnoj incidenciji, popušta mjere karantina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ilustracija: Ranganath Krishnamani
Ilustracija: Ranganath Krishnamani
Uprkos rekordnom broju novih infekcija, Francuska vlada popušta mjere karantina. Popuštanje pravila karantina važno je za održavanje društvenog i ekonomskog života, naglasio je ministar zdravlja Olivier Véran.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Novi korona-propisi u Francuskoj predviđaju da potpuno vakcinisane osobe od ponedjeljka, u slučaju infekcije, u karantinu moraju provesti sedam dana. Karantin se dodatno može skratiti na pet dana negativnim brzim testom ili PCR testom. Za nevakcinisane i one koji nisu u potpunosti vakcinisani, kako je istakao francuski ministar zdravlja Olivier Veran u izjavi za nedjeljno izdanje lista “Le Journal du Dimanche” na snazi ostaje desetodnevni karantin, koji se negativnim testom također može skratiti na sedam dana.

Popuštanje pravila karantina važno je za održavanje društvenog i ekonomskog života, naglasio je Véran. Jer ako je cijela Francuska u karantinu, zemlja će se naći u zastoju, istakao je francuski ministar zrdavlja.

Incidencija od skoro 1500

Samo u subotu u Francuskoj je registrirano više od 219.000 novih infekcija koronavirusom. Sedmodnevna incidencija, odnosno broj registriranih novih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika u roku od jedne sedmice, iznosila je 1456. Poređenja radi, u Njemačkoj je trenutna incidencija 222.

Da bi se u Francuskoj smatrali potpuno imuniziranim, građani moraju primiti dopunsku vakcinu najkasnije sedam mjeseci nakon dvostruke vakcinacije. Ministar zdravlja je najavio da će ovaj period od 15. februara biti skraćen na četiri mjeseca.

Status potpune vakcinacije bi od 15. januara također bi trebao postati preduslov za digitalni korona-pasoš. Ovaj 2G (cijepljeni i ozdravljeni) dokaz je uslov za ulazak na kulturne događaje, u kafiće i restorane, a potreban je i za poduzimanje putovanja na udaljene destinacije željeznicom ili avionom.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.