Sarajevo će dobiti mural Michaela Schumachera

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10×13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.
Sarajevo će dobiti mural Michaela Schumachera_61cd19cb7b966.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sarajevo će u novu godinu ući bogatije za novi mural. U Aerodromskom Naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je oslikavati lik Michaela Schumachera.

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival – Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, novi projekt realizuju u saradnji sa Goethe-Institutom BiH. Ovog puta odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

– Kao djeca smo gledali Formulu 1, pratili Schumachera i njegove majstorske poteze, bio nam je životni idol, priča Benjamin Čengić, jedan od autora murala. Objašnjava da je ideja o muralu postojala već neko vrijeme te da je i za autore i za čelništvo Općine Novi Grad bilo važno da odaberu za ovu općinu i za grad značajnu ličnost.

Sedmerostruki svjetski prvak, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. To dobročinstvo mu Sarajlije nikad nisu zaboravile.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10×13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju zrak.

To su fotokatalitičke boje Boysen KNOxOUT kakve smo koristili i tokom Fasada festivala. Kada boja nanesena na pozadinu dođe u kontakt sa dnevnim svjetlom, ispušta titanij dioksid i tako neutrališe štetne čestice smoga koji stvaraju motorna vozila, istakao je poznati street art umjetnik. Iste boje korištene su i pri ocrtavanju murala Alberta Einsteina u Mostaru, također u okviru projekta IchBiH.

Zajednička želja Obojene klape i Goethe-Instituta BiH je da novi mural bude poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.

 

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.