Država na fejzbuku

DRŽAVA NA FEJZBUKU_61ca7486cf467.jpeg
Imaju li Bošnjaci išta osim “fejzbuka”? Da li je “fejzbuk” i naša država?
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predugo smo izloženi strašnim izjavama člana Predsjedništva BiH, istomišljenika i legitimnih čimbenika, za koje nadležni sudovi ne mare, ili im se ne čini dovoljnim za pokretanje procedura utvrđivanja odgovornosti i krivnje za rušenje okvirnog mirovnog sporazuma, ali i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Nacistička retorika iz Zagreba odakle nam predsjednik poručuje da smo prljavi, vraća priču na sami početak, kada su nacisti isto govorili Jevrejima i Romima. Iz Beograda nas zapljuskuje načertanijska ideja sada iz usta četnika sa jevrejskog groblja i ministra odbrane koji nije ni vojsku služio. Premijer Mađarske stavlja bijele trake na ruke dva miliona muslimana, čitaj Bošnjaka, kao u vrijeme holokausta, i tako priprema vagone koji odvoze u gasnu komoru. A svijet se češlja? Logično! Hoće li svijet riješiti sve dok su Bošnjaci na fejzbuku? Neće!

Naša iščekivanja, jer naprosto živimo iluziju u tom virtualnom svijetu, uvjereni da će nam neko iz međunarodne zajednice namjesti loptu a mi je smjestiti u gol. Malo prekosutra! Neću se referirati na izjavu John F. Kennedy o odnosu prema državi, nego ću citirati šta je rekao Frantz Etzel: “Država nije krava koja se na nebu hrani a na zemlji muze”. Imaju li Bošnjaci išta osim “fejzbuka”? Da li je “fejzbuk” i naša država?

Promišljajući o tome, uočavam da i na nivou grada opoziciona stranka Bošnjaka djeluje samo putem “fejzbuka”, spinovanjem, botovima, anonimnim profilima i sl. Na višim nivoima samo su stvari još veće. Sjetite se afere Asim. Zašto je tako i da li samo Bošnjacima?

Nije mi nakana elaborirati druge dok ne istrijebimo i zadnju lošost koju imamo, kako bi to moj Konjičanin Zuko Džumhur znao reći, pa ću ga ponovo citirati: “Nama je najduži put od guzice do glave.” Zamislite stotine hiljada Bošnjaka koji prate hodžinicu, naoko obučenu po islamskim propisima, pokrivene glave ali ne i jezika, koja je pišući statuse po “fejzbuku” skupila materijala za nekoliko knjiga. Kako mi reče urednica novina za koje pišem, prodaju se k’o halva. Evo kratko iz nedavno objavljenog njenog statusa: “Meni ne preostaje ništa drugo, nego ih obradovati još ponekim orgazmom, počastiti ih novom fotkom, a tekstove mogu da biraju, lično im preporučujem ovaj. Najnoviji i najuzbudljiviji!” Onda nije teško objasniti zašto nam predsjednik koji nam predlaže sapun, jer smo po njemu prljavi, šalje medijski dobro zaštićenog misionara sa đavoljim repom, da nam režira predstave za budale i uz pomoć trabanata organizira perverzne festivale u dva čina, pardon u dvije noći. U prvom će činu na pozornici u bermudama, s leđa prisloniti svoje spolovilo nekoj od Bošnjakinja, ciljano, da bi već u drugom činu “tiskao”. “Mirno posmatra novu žrtvu, s osmijehom Mona Lize, želi je samo tihu i mrtvu…” (Stihovi iz pjesme “Zatupi, zaglupi, grupe Regina, op.a). I nakon svega učesnice se pitaju, šta je tu nemoralno? Zabrinem se nad nemislećom skupinom koja sa zahvalnicama od pola marke staje u objektiv da se ovjekovječi na “fejzbuku”. Sve za “like”, gdje će više hiljada pratilaca poput zvijeri dahtati nad njenom fotografijom. Da se naježiš! Isti atak na kulturu dolazi iz Beograda. Osvajanjem nagrade izuzetne rediteljice Jasmile koja je svijetu koji ne vjeruje pokazala strahote genocida u Srebrenici, kroz režimske medije u Beogradu nastoje se minimizirati činjenice. A mi, Bošnjaci u procijepu zla zadeverani “Fejzbukom”, imamo festivale perverzije, imamo hodžinicu i njene muhabete o uzbuđivanju. Imamo sihirbaza koji ublehašanjem zaokuplja široke narodne mase, istjerujući zlo i utjerujući dobro, gdje putem “fejzbuka” postavlja pitalicu: “Šta je to? Turim ja tebi, turiš ti meni…” Odvratno i strašno! Ne vjerujem da ćemo sami uspjeti se izvući iz živog blata u kojeg se svojim rukama guramo u nirvani zadovoljenja pokazivanja na “fejzbuku”. Većini je to svijet ostvarenja, gdje su viđeni a gdje razum nije preduslov pokazivanja. Zato se javno obraćam vlasniku “fejzbuka” gospodaru tog virtualnog svijeta koji je mnogima postao jedini svijet bitisanja uopće.

Poštovani Mark Elliot Zuckerberg,
Molim te Bošnjacima ugasi “fejzbuk”. Dobro si me čuo, samo Bošnjacima. Tih dva miliona “sretnika” koji na tvojoj virtualnoj platformi pronađoše svoju državu i smisao života. Jer je pronalazak sebe i državnosti u stvarnom svijetu “zahmetli pos’o” koji traži umno trošenje, fizički rad i nadasve duhovnu žrtvu. Kontaš!
Znam, dva miliona Tebi je manje, a nama zauhar. Narod je to bolan Marko, evropski! Hvala Ti unaprijed!


Nakon gašenja, predlažem da još uvijek naš, državni telekom operater, o svom trošku angažuje onaj otvoreni autobus kojim su glavnim gradom do Vječne vatre vozili fudbalere kada su se plasirali na svjetsko prvenstvo u Brazilu, jer se taj historijski trenutak sa sestrićem Vicom neće nikada ponoviti. Dok apstiniraju od “fejzbuka” da ih tim autobusom voze, od Vrela Bosne do Doboja. Neka uvide Bošnjaci da je Bosna na izvoru čista, bistra i pitka, a da svu nečist koju rijeka nosi, ostave upravo oni da pluta. Jer tamo gdje ovlada glupost, i vlast i strast su u istom koritu. Možda se utruni malo nečisti od onih drugih koje pogrešno zovu konstitutivni. Oni su kao i mi samo “konstituent” što znači sastojak, dio cjeline. Ali kako na početku rekoh, valja najprije počistiti svoju lošost da bi drugome nudio sapun. Budemo li čekali, kako to veli prvi u Bošnjaka, da nam pomognu braća Arapi, još ćemo dugo nositi zakrpu na čarapi. Stoga pozivam Bošnjake na povratak vrelu Bosne. Jer domovina je ona stopa zemlje na kojoj se rodi i voda koju piješ, po kojoj i država se zove. “Fejzbuk” je samo ono u havi, ili da prevedem, ono u zraku. Za neupućene, to je mnoštvo iluzija ličnog ostvarenja u mraku.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.