Obične ribe strepe od ribe robota

Robot izgleda kao grabljivica i oponaša brancinovo ponašanje pri plivanju.
Mosquitofish
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dizajnirana je robotska verzija ribe brancina, koja svojim zastrašujućim izgledom sprečava štetnu vrstu “komarac-riba” da se dalje razmnožava. Iako zvuči smešno, robotska riba izgleda komarac-ribi veoma jezivo i ometa je u razmnožavanju.

Gambusia holbrooki pod stresom

Gambusia holbrooki (istočna komarac-riba) invazivna je vrsta koja je raširena po svetu, kako bi jela larve komaraca i tako držala pod kontrolom komarce koji prenose zaraze. Međutim, one utiču loše na lokalnu faunu, jer žvaću repove domaćih slatkovodnih riba i punoglavaca, ostavljajući ih da uginu.

Operativni tim Univerziteta Zapadna Australija, na čelu sa Đovanijem Polverinom, kreirali su robotku ribu “Micropterus salmoides” (brancin) koja lovi komarce. Robot izgleda kao grabljivica i oponaša brancinovo ponašanje pri plivanju. Kontrološe se pomoću magneta.
Tim je sproveo niz eksperimenata u akvarijumu, zastrašujući istočnu komarac-ribu. Demonstrirao je kako robotska riba lovi komarce. Nakon niza eksperimenata, komarac-riba je počela da gubi na težini, menja oblik tela i plodnost joj je značajno opala, što utiče na brojnost ove vrste. Vremenom je primećeno da su mužjaci počeli da razvijaju jače repove, kako bi izbegli predatore, a ženke su počele da legu lakša jaja.
Smisao strategije plašenja je da se vrsta, umesto da se ubija, kontroliše. Iako robot-riba nije još uvek spremna za divljinu, radi se na verziji koja će se prilagoditi uslovima u divljini. Tome će prethoditi niz eksperimenata u prirodnim uslovima i zanimljivo ponašanje gambusia tek će biti zabeleženo. Promene su, međutim, moguće kako u jednom, tako i u drugom smeru. Određena osobina može postati učestala, ali zamislivo je i da se vrsta adaptira na nove komšije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.