Obične ribe strepe od ribe robota

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Robot izgleda kao grabljivica i oponaša brancinovo ponašanje pri plivanju.
Mosquitofish
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dizajnirana je robotska verzija ribe brancina, koja svojim zastrašujućim izgledom sprečava štetnu vrstu “komarac-riba” da se dalje razmnožava. Iako zvuči smešno, robotska riba izgleda komarac-ribi veoma jezivo i ometa je u razmnožavanju.

Gambusia holbrooki pod stresom

Gambusia holbrooki (istočna komarac-riba) invazivna je vrsta koja je raširena po svetu, kako bi jela larve komaraca i tako držala pod kontrolom komarce koji prenose zaraze. Međutim, one utiču loše na lokalnu faunu, jer žvaću repove domaćih slatkovodnih riba i punoglavaca, ostavljajući ih da uginu.

Operativni tim Univerziteta Zapadna Australija, na čelu sa Đovanijem Polverinom, kreirali su robotku ribu “Micropterus salmoides” (brancin) koja lovi komarce. Robot izgleda kao grabljivica i oponaša brancinovo ponašanje pri plivanju. Kontrološe se pomoću magneta.
Tim je sproveo niz eksperimenata u akvarijumu, zastrašujući istočnu komarac-ribu. Demonstrirao je kako robotska riba lovi komarce. Nakon niza eksperimenata, komarac-riba je počela da gubi na težini, menja oblik tela i plodnost joj je značajno opala, što utiče na brojnost ove vrste. Vremenom je primećeno da su mužjaci počeli da razvijaju jače repove, kako bi izbegli predatore, a ženke su počele da legu lakša jaja.
Smisao strategije plašenja je da se vrsta, umesto da se ubija, kontroliše. Iako robot-riba nije još uvek spremna za divljinu, radi se na verziji koja će se prilagoditi uslovima u divljini. Tome će prethoditi niz eksperimenata u prirodnim uslovima i zanimljivo ponašanje gambusia tek će biti zabeleženo. Promene su, međutim, moguće kako u jednom, tako i u drugom smeru. Određena osobina može postati učestala, ali zamislivo je i da se vrsta adaptira na nove komšije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.