Ulazak u digitalni svijet veliki zahvat u životu mladih

Ilustracijsa: Renee Shirley
Ilustracijsa: Renee Shirley
Tortura digitalnog nasilja razotkrila je stravičan svijet prijetnji i vrijeđanja među mladima na internetu.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U digitalni svijet ulaze djeca, tinejdžeri koji nemaju razvijen nikakav sistem odbrane. Tortura digitalnog nasilja razotkrila je stravičan svijet prijetnji i vrijeđanja među mladima na internetu.

–Osnovna stvar bi bila da se mlade osobe koje previše pažnje daju tom svijetu same sebe dovode u opasnost da dođu pod udar kritika, bojkota, negativnih komentara, raznih vrsta nasilja. Prema nekim izvještajima 44 posto mladih doživjelo je neku vrstu nelagodnosti na socijalnim mrežama. To su djeca i to je trend među mladima da se bude prisutan na socijalnim mrežama, usvajaju se vrijednosti koje cirkulišu na tim mrežama. To postaje nešto što je za njih normalno, veliki dio njihovog psihičkog i socijalnog angažovanja. Sve je to veliki zahvat u životu mlade osobe koja nije dovoljno spremna, nema izgrađen identitet, emocionalno je nezrela i jasno je da tu može biti mnogo neprilika, kaže, između ostalog dr Rešad Hazirović psihijatar.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.