Krš i lom, nikad nećemo stati

Frontmen sarajevskog benda Snake Eater, Rocco Rajvosa, o Rođendanskom koncertu godine odobrenom iz menadžmenta Motörheada, ali i o stavovima i planovima benda.
Rocco Rajvosa: Krš i lom, nikad nećemo stati_61c50b3a15f45.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Decembar u Sarajevu je posljednjih deset godina u znaku Rođendanskog koncerta godine koji organizira sarajevski bend Snake Eater. Ova tradicionalna rock’n’roll fešta organizirana je sa jednim ciljem – proslavom rođendana bubnjara Seje iz Snake Eatera i Lemmyja Kilmistera iz grupe Motörhead, rođenih 24. decembra.

Zbog žestine svirke i pristupa rock’n’rollu kroz vizir high voltage rocka, ovaj koncert su odobrili iz menadžmenta Motörheada, te se tradicija nastavlja danas i kao sjećanje na Kilmistera koji je preminuo 2015. godine.

Frontmen Rocco Rajvosa govorio je za FBL magazin o Rođendanskom koncertu godine, stavovima i planovima benda.

Prošle godine Rođendanskog koncerta godine nije bilo, ove godine se vraćate na binu sarajevskog AG-a 25. decembra.

– Prošla godina je prošla. Otkazali smo koncerte u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i mnogim drugim gradovima. Posebno nam je teško palo otkazivanje rođendanskog koncerta benda 27. marta 2020. godine kojim smo trebali na bini okupiti sve članove Snake Eatera i proslaviti deseti rođendan. Ovo je prvi koncert od marta 2020. godine, kad smo posljednji put nastupili u Gračanici.

Je li nešto razlikuje Rođendanske koncerte godine od vaših ostalih nastupa?

– Generalno smo opušteniji i sviramo duže setliste koje nerijetko prelaze dva sata. Prije smo na listu ubacivali i klasike Motörheada poput Bombera, Ace of Spadesa, Damage Casea, ali i iznenađenja ala Whorehouse Blues. Sada kada je naša lista toliko duga da moramo i izbacivati pjesme, to više ne radimo.

U 2018. ste objavili album Sam protiv svih. Spremate li nastavak?

– Naša mantra je da svaki album mora biti bolji od prethodnog. To pravilo je uveo Malcolm Cee. Iako ja ne znam šta to tačno znači jer smatram svaki naš album najboljim ostvarenjem rock’n’rolla u njegovoj historiji, to ipak uključuje jedan proces sviranja i puštanja pjesama da zažive na probama, da ih osjetimo. Vrlo je moguće da ćete u 2022. godini čuti naše nove pjesme, ili čak i cijeli album. Pjesme Zmijske oči i Okrećem ploču koje će se naći na trećem albumu izvodimo već uživo.

Zmijske oči je mnogo brža numera od bilo čega što ste snimili na Sam protiv svih i na njoj se osjete korijeni Snake Eatera, inspirisani Motörheadom. Je li to pravac novog albuma?

– Dio pravca jeste, ali ako nam zatreba blues rock ili boogie, uradit ćemo i to. Kad kažemo high voltage rock, mislimo na to nesmirivanje unutar tempa – radimo ono što želimo.

Motörhead se provlači kroz vašu karijeru od samog početka do kraja, iako ste znali odstupati od njihovog nemilosrdnog zvuka.

– Na početku su bili inspiracija koja je proizašla iz ljubavi, nakon toga smo postali kolege, a danas smo savršeno svjesni da Snake Eater ne bi bio tu gdje jeste da nije bilo Motörheada. Kilmister je drug i nit vodilja. Nikad više niko ko on.

(U trenutku odgovaranja na ovo pitanje, Rocco Rajvosa je nasuo čašu Jack-Cole, otpio gutljaj i ostalo prosuo po podu.)

Na prvom albumu postoji pjesma Snake Eater, na drugom pjesma Snake Eater II. Obje zvuče kao hvalospjevi samima sebi.

– Da. Jer nas niko ne poznaje kao mi sami sebe, a vjeruj mi da će to poznavanje kulminirati na trećem albumu – i tu neće stati!

Mnoge je iznenadila vijest da Malcolm Cee neće biti na bini sa vama u decembru, već da ga mijenja Turbolover Sava. Čemu odsustvo Ceeja i ko je Turbolover Sava?

– Ispravit ću te – Malcolm Cee će biti na bini, i čut ćeš ga u svakom udarcu palice od doboš, gromoglasnom urlanju činela, dubokim bas frekvencijama i vrištećim dionicama. On je danas sama duša Snake Eatera, i njegovo trenutno tjelesno odsustvo služi da ga samo poželite još više. Turbolover Sava je najvjerovatnije nešto najbolje što će se desiti sarajevskoj publici ove godine. Ovaj majstor šestožičanog instrumenta i hodajući seksipil oduševljavao je dosad kao član grupa No Rules i Emir & The Frozen Camels. Pozvan je da nam se pridruži zato jer savršeno poznaje naš repertoar, živa je rock’n’roll relikvija i u mnogo čemu je pomogao prvenstveno meni za vrijeme nastupa u Srebreniku. Ne bih ulazio u detalje, svi već dobro znaju o kojem se nastupu radi i šta se desilo. Sava je bio tu i odradio svoj dio posla i zbog toga smo mu zahvalni.

Priče o rock’n’roll bahanalijama koje se vežu za vaše ime često prelaze u domen fantastike…

– Vjeruj mi na riječ, sve što smo doživjeli je istina.

Kako onda da komercijalni mediji ne pišu o vama?

– Zato jer imamo sjajan menadžment koji čisti i nemamo potrebu da ime Snake Eatera gradimo na osnovu naših postkoncertnih avantura. Mi sviramo rock’n’roll i to radimo jako dobro. To je ono što nas čini najboljima u ovom poslu. S koliko smo žena spavali, dana proveli na nogama ili belaja napravili usput na cesti – oni koji su bili tamo znaju. Činjenica da je puno takvih ljudi dovodi i do toga da se ponekad pretjeruje.

Ko je bolji gitarista – Malcolm Cee ili $ommy Iommi?

– Koga više voliš, mamu ili tatu? To je to pitanje. Ja bih rekao da uvijek više volim mame, ali u ovom bendu sviraju samo tate rock’n’rolla.

Je li Gospodin Emir…

– Jeste. Znam šta ćeš pitati. Jeste.

A Sejo?

– Ne više. Ipak i ove godine želi dočekati rođendan.

Često svirate koncerte bez podrške ili specijalnih gostiju. Tako će biti i na ovoj svirci, 25. decembra. Zašto?

– Zato jer, realno gledano, naša publika zaslužuje najbolje, a na tronu ne mogu biti dva benda. Od ono malo bendova sa kojima smo dijelili binu, volimo No Rules.

Pratite li bh. muzičku scenu?

– Ne.

Baš nikoga?

– One koje pratimo odavno ne smijemo gurati u okvire scene jedne zemlje.

A ko su ti?

– Nisu platili ni tebi ni meni prostor za reklamu.

Kada bi u jednom vašem stihu mogao sabrati prvih deset godina rada Snake Eatera, koji bi to stih bio?

– Krš i lom, nikad nećemo stati.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.