Sandžak nije dio Velike Albanije

Dr Fehratović poručio predsjedniku Albanije, Iliru Meti, da Sandžak nije dio Velike Albanije.
Dr. Fehratović poručio albanskom predsjedniku Iliru Meti: Sandžak nije dio Velike Albanije_61c486f27151d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) dr. Jahja Fehratović poručio je albanskom predsjedniku Iliru Meti da Sandžak nikad nije bio, niti će biti dio “albanskih teritorija”, “Velike Albanije” i “albanskog svijeta”.

“Gospodine predsjedniče Albanije Ilir Meta, Sandžak nije dio ‘albanskih teritorija’ i ‘albanskog svijeta’. Nije mi uopće važan ovaj učitelj iz Rožaja koji posljednjih godina intenzivno pokušava sa jednom partijom koja u svom nazivu ima prefiks ‘Sandžak’ proturati ideju o alabanizaciji Sandžaka, ali mi jest alarm kada predsjednik Albanije Ilir Meta govori o albanskim teritorijima i panalbanizmu i tu otvoreno spominje Sandžak”, poručio je Fehratović na svom Facebook nalogu.

Dodao je da Sandžak pripada Sandžaklijama, svim narodima koji u njemu žive, Bošnjacima, Srbima, Crnogorcima, Romima, pa i Albancima, ali “da Sandžak nije dio Velike Albanije i da ga niko ne treba tako tretirati, a da je to posebno opasno ako se čini od strane najvećih zvaničnika Albanije”.

“Bošnjaci i značajan dio Albanci imaju zajedničku vjeru (jer ima Albanaca katolika i pravoslavaca), značajan dio kulture, dio zajedničke prošlosti, rodbinskih veza. Ali se uvijek znalo da su to posebni narodi. Čak su i Albanci Kosova sačuvali to u svojoj kulturi pamćenja, i uvijek su nas nazivali našim narodnim imenom Bošnjaci, a naš jezik bosanski, pa i onda kada smo se mi pomalo bili počeli zaboravljati. Nema razloga ovome, niti to može ikada biti. Sandžak nije bio, niti je niti će biti dio ‘albanskom svijeta’ kao što nije ni dio ‘srpskog svijeta’ već je uvijek dio sebe, to jest sandžačkog svijeta, sandžačkog čovjeka bez obzira na vjeru i naciju”, kazao je Fehratović.

Predsjednik Albanije Ilir Meta sastao se u ponedjeljak sa albanskim aktivistom iz Rožaja i istaknutim članom albanskog udruženja “Kosovo za Sandžak” Ali Dacijem s kojim je, kako je saopćeno na društveni mrežama, “podijelio vrijedne ideje za organizovanje niza zajedničkih kulturnih aktivnosti u cilju podizanja nacionalnih vrijednosti i jačanja panalbanske saradnje”.

Albanski predsjednik je ocijenio da Daci decenijama promoviše i predano radi na zaštiti jezika, tradicije, običaja i nacionalne kulture u Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu i svim albanskim teritorijama organizujući poznatu kulturnu manifestaciju u Rožajama “Ora e Maleve”, prenose albanski mediji.

“Podijelili smo veoma vrijedne ideje za organizovanje niza zajedničkih kulturnih aktivnosti u cilju podizaj nacionalnih vrijednosti i jačanja panalbanske saradnje svuda u našim krajevima i dijaspori,” istakao je Meta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.