“Gorski vijenac” je osnova za konstruisanje dehumanizirajućih odnosa prema muslimanima

Ilustracija: Cheerted-Keo
Ilustracija: Cheerted-Keo
IGK i BANA apelovali na Skupštinu Crne Gore da prestanu sa planovima uništenja krajnje miroljubivog evropskog naroda, kakvi su Bošnjaci.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Skupštini CG, parlamentarnim strankama, koalicijama i  klubovima poslanika

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuju prijedlog da se 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi za državni praznik Crne Gore. Tokom rasprave poslanici DPS, DF, SDP podržale su predlog zakona. Izmjene Zakona podnijele su Demokrate, a Odbor za politički sistem Skupštine Crne Gore je podržao taj predlog. Tokom rasprave poslanici DPS, DF, SDP podržale su predlog zakona, dok je prema saznanju Bošnjačka stranka najavila da će biti suzdržana.

“Gorski vijenac” autora Petra II Petrovića Njegoša je godinama naučno književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima. Dijelovi pomenute knjige napisani su u suprotnosti sa univerzalnim vrijednostima književnosti, koje se prije svega iskazuju u poštovanju, prihvatanju, priznavanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije humanosti među ljudima. Svojom mržnjom prema islamu, muslimanima i Bošnjacima, pomenuto djelo je godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive u regionu, posebno u Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini.

Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedene knjige doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20-tog stoljeća, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv Republike Bosne i Hercegovine, kada je počinjen genocid nad njenim građanima, posebno Bošnjacima.

Imajući u vidu da je Petar II Petrović Njegoš kao duhovni i svjetovni lider u “Gorskom vijencu” kroz istragu poturica precizno odredio sve koordinate zla i zločina uništenja i istrebljenja muslimana kao i rušenja džamija, od tada pa sve do krvave agresije i genocida koju su ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić u saradnji sa srbijansko-crnogorskim političkim, vojnim i policijskim establišmentom provodili nad državom Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima, te da je “Gorski vijenac” teorijsko utemeljenje bosanskog genocida, tražimo od Skupštine Crne Gore da odbaci navedeni prijedlog. To bi bio doprinos sadašnje Crne Gore, istini, pravdi, kulturi sjećanja, miru i stabilnosti. Jer, eventualnim usvajanjem pomenutog zakona poništit ćete Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Posebno pozivamo sve bošnjačke i albanske zastupnike u Skupštini Crne Gore, da budu protiv i ne glasaju, odnosno napuste Skupštinu ako bude glasano za ovaj prijedlog. Apelujemo na članove Skupštine Crne Gore da se okrenu ljudskim principima, suživotu i toleranciji, da prestanu sa planovima uništavanja krajnje miroljubivog evropskog naroda kakvi su Bošnjaci.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.