Top Shop budžet

Rasprava o budžetu u (Crnoj Gori) nam liči na Top Shop reklame i izgleda ovako:
Ilustracija: Luca Grattafiori
Ilustracija: Luca Grattafiori
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U prošlom tekstu sam se zapitao da li našu društveno političku sprdnju treba uopšte više pokušavati ozbiljno analizirati. Rasprava o budžetu, ali ne samo ona, potvrđuje da mi je dilema ispravna.

Premijer bez podrške, koji se poziva na imaginarnu narodnu volju, već sedmicama javno reklamira budžet. Sad to radi u Skupštini, koja ga vjerovatno neće usvojiti. Čini mi se da je Krivokapić svjestan da se njegovoj Vladi bliži kraj, a budžet sa minimalnom platom od 450 eura je odlična osnovica da krene u predizbornu kampanju za nove izbore. Jer, eto, on je iz ničega htio da poveća minimalac poštovanom narodu skoro za duplo, ali nema podršku za to od odnarođenih partija: kako vlasti, tako opozicije. Ministar Spaić je poštovanom narodu predstavio kalkulator za izračunavanje iznosa plate „po novom“ i pohvalio se da je samo za par dana preko 90.000 građana koristilo taj perpetuum mobile. Kada bi njegovi i premijerovi budući Demohrišćani imali samo četvrtinu glasova od toga, mogli bi biti URA u novoj  vlasti. Ali „daleko je do murava“ – kaže staropodgorička izreka.

Neozbiljne i populističke elite, kojima je, pokazalo se, glavni naum bio da postanu „kalif umjesto kalifa“, a ne da naprave kvalitetne promjene i diskontinuitet, kako one koje kao podržavaju premijera – tako one koje ga od početka mandata ruše, takođe su u permanentnoj predizbornoj kampanji, te amandmanima na budžet svi ruše Vladu, usput prijeteći, da, padne li Vlada, krenuće u proteste za odbranu „narodne volje“, prozivajući i loveći izdajnike na buljuke. Kao Marko Kraljević Turke, onomad.

Od kada znam za sebe Crna Gora je puna izdajnika, a istovremeno je primjer čojstva, junaštva, časti, poštenja i junačke tradicije!

Rasprava o budžetu nam liči na Top Shop reklame i izgleda ovako.

Demokratski front kome je do juče minimalac od 450 eura bio nerealan i fiskalno neodrživ, najednom amandmanima traži da on bude 650 eura!

Demokrate amandanski žele korigovati budžet na način što traže da se uvede dječiji dodatak za svu djecu do 18 godina, vrate naknade za majke sa troje djece, limit za minimalnu penziju podigne sa 147 na 200 eura. Ono, Demokrate žele da zaokruže minimalnu penziju baš na 200 eura, kako bi se penzioneri lakše snalazili u računjanju, valjda!

I to nije sve.

SNP traži da svi nezaposleni dobijaju naknadu od 100 eura.

Ali, u ovoj jedinstvenoj prednovogodišnjoj Top Shop budžetskoj ponudi, ni to nije sve. Demokratski front sad traži da minimalna penzija bude 250 eura, a ne 200 eura. I kod DF-a je to zaokruženo, zbog lakšeg snalaženja penzionera.

Da li je Crna Gora našla ogromno nalazište nafte u bušotini kod Ulcinja a da javnost o tome nije obavještena? – to ne znam. Znam da smo i dalje u epidimiji korona virusa i da će nam prihod od  glavne privredne grane, turizma, i ove godine biti upitan. Da su nam dva, među najvećim privrednim preduzećima, KAP i Plantaže, pred gašenjem tj. u teškim gubicima. Da je nova vlast umjesto otpuštanja i socijalnih programa za višak radnika, državne firme natrpala novim, svojim partijskim uhljebima. Stoga sam svjestan da je sve ovo oko budžeta šarena laža, najgori vid populizma kojim „lože“ poštovani narod, kojeg su poslije litija i pobjede na izborima pretvorili u hipnotisanu gomilu, omamljenu nacionalizmom i  crkvom.  Znajući da njegovo  buđenje može biti opasno i bolno po njih i njihova preduzeća koja od milja zovu partijama, zamajavaju ga na način koji gomili koja je počela da sumnja najviše godi.

Otrežnjenje će biti poput mamurluka poslije Novogodišnje noći u kojoj se pretjerano jelo i još pretjeranije pilo, a u pijanstvu se rađaju najluđe ideje i nade. Podsjetiću, ipak, da je januar najduži mjesec. I da svaka nova godina uvijek počinje januarom!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.