Lice i naličje bosanske drame

Zašto Evropa ne smije da rizikuje sa Bosnom i Hercegovinom?
680_DodikCovic_krivausta54654
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Briljantna figura međunarodne zajednice pokojni Paddy Ashdown napisao je autorski tekst sa p. Richardom Holbrookom oktobra 2008. ustvrdivši dramatično da je BiH „bure baruta koje svakoga trenutka može eksplodirati“. Ove pesimističke riječi ex- visokog predstavnika Ashdowna kojem danas srpska politika psuje i od tave držak, čuo sam od njega dva do tri mjeseca prije nego što će biti objavljen. S njim sam održavao prijateljske veze i kontakte uspostavljene još od vremena kada sam bio savjetnik predsjednika Alije Izetbegovića. Ali, kada se pojavilo zajedničko štivo potpisano od arhitekte Daytona Richarda Holbrooka i aktera postkonfliktne faze Paddy Ashdowna, bilo je jasno koliku ovaj tekst koji je pozivao na obnavljanje skoro punog protektorata nad BiH, zapravo, ima veliku težinu.

Ali, ovo dramatično upozorenje je prošlo bez značajnijih komentara ili izvlačenja nekih pouka kod bošnjačkih političara, koji nisu uradili ni tada ni kasnije gotovo ništa da spriječe odnosno preduprijede ono na što su ih upozoravali tako jasno i direktno arhitekti nove BiH da Republika Srpska ima namjeru da se „otcijepi čim se ukažu takve mogućnosti“. Umjesto da su se zamislili nad upozoravajućim krikom Holbrookea i Ashdowna oni su nastavili vjerovati da će postići sa Dodikom džentlemenske dogovore. Za to vrijeme Dodik je uspio koristeći slabosti ustavne strukture države, „zamora materijala“, ali i zasićenosti međunarodne zajednice ovim problemom, i kako su se izrazili Holbrooke i Ashdown „nesposobnošću EU da ispoštuje vlastite uslove u narednim godinama uništiti sve pozitivne domete“ koji su postignuti u godinama do 2006. I pored prividnih rezultata, dobrano se osjećalo slabljenje države na njenom putu „evolucije u funkcionalnu državu“ koja se može priključiti Evropskoj uniji. Za to vrijeme BiH su potresale razne afere u kojima su učestvovali različiti funkcionerui svih nivoa vlasti. Oni su olako shvatali zebnju koju je izrazio Richard Holbrooke i Paddy Ashdown. Bili su uglavnom zabavljeni namicanjem bogatstva i moći uz potpuno ignoriranje problema o kojima su tako uvjerljivo govorili kreatori dejtonske BiH. Za to vrijeme Dodik, koji je nekada bio miljenik Zapada a prije svih SAD, radio je tihu, puzajuću nenajavljenu secesiju, koju je nedavno u Narodnoj skupštini RS pretvorio u jednu vrstu državnog udara na ustavnopravni poredak zemlje usvajajući Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima. Ovim su se direktno separatisti iz „srpske“ ustremili na rušenje Dejtonskog sporazuma, Aneksa 4 i Aneksa 10. Sada se u manjem bh. entitetu radi na pripremanju novog Ustava i preuzimanje nadležnosti države BiH. Evropa i Amerika u isto vrijeme pozivaju na smanjivanje zapaljive retorike i na razgovore o izbornom zakonu dok država gori, iako im je savršeno jasno da je Dodik ohrabren u Moskvi i Beogradu prelomio ovu stvar i da neće mijenjati svoje odluke a Čović odustajati od trećeg entiteta.

Bure baruta
O direktnom uticaju i involviranosti Srbije na bosanske događaje ne treba trošiti mnogo riječi. On je potpun, počev od diplomatske logistike, savjetodavnih usluga i ohrabrivanja, I posljednja izjava predsjednika Vučića, koji je naravno načuo da se spremaju sankcije nekim bosanskim Srbima, pa je ekspresno izjavio da „više nikada neće biti blokada na Drini“. Ne postoji niko ko bi povjerovao njegovim „žvakama“. On će se vjerovatno zbog skorih izbora u Srbiji lično uzdržavati od aktivnog i neposrednijeg uplitanja, iako niko ne sumnja u njegovo inspicijentsko šaputanje glumcima preko Drine. Ali, tu je i Rusija koja se zbog svojih geopolitičkih razloga vrlo aktivno (čak i bezobrazno) miješa u unutrašnje odnose BiH. Ipak, pogrešno misli Dodik da bi se osim ohrabrivanja Moskva mogla tenkovima uplesti u bh. galimatijas. Naravno, Rusi bi voljeli da zadrže ovu malu i značajnu kotu na Balkanu (Srbiju, Crnu Goru i RS), ali ipak neće rizikovati da ratuje sa Zapadom zbog „Ronhila iz Laktaša“. Njegovu pozicija „Srbende“, kako ovu vlast opisuje poslanik Nebojša Vukanović, možda bi srpski korpus nekako mogao progutati, a on računa upravo na izbore koji ga čekaju za par mjeseci. Ipak, uloga ruskog služinčeta koji će biti odbačen u datom trenutku, jer RS je mala moneta namijenjena za potkusurivanje, za normalnog čovjeka je odvratna. Ali, ne treba zaboraviti da su tu i Milinini privatni interesi koje je zakumuflirao državnim. Na ovim prostorima stanuje još i Evropa, uz aktivnu savezničku podršku SAD. Ona čeka dalji rasplet, a cijela ova situacija je povezana sa događajima oko Ukrajine. Zapad upozorava Moskvu da se ne igra vatrom (Ukrajinom), pa je upravo i zbog nje zbog nje BiH trenutno postrani njihovog interesa. Za Zapad je Ukrajina trenutno najvažniji problem. Ali, pitanje Bosne i Hercegovine nije odbačeno iako nije naglašeno u evropskim prijestolnicama. Ono tek treba da dođe na dnevni red i to bez obzira što EU vode, reklo bi se, politički neizrasli birokrati, tu nema nekh zvučnih imena. No, ne treba zaboraviti vidljivu ulogu Velike Britanije, koja se ozbiljno pozabavila Bosnom u svom parlamentu i ekspresno poslala u Sarajevo svog specijalnog izaslanika Stuarta Peacha bivšeg visokog oficira te zemlje i NATO-a. On se odmah susreo sa članovima Predsjedništva BiH, među kojima je nevoljno bio i Milorad Dodik. Kamere su zabilježile Dodikov pozdrav sa gostom dok nehajno držai lijevu ruku u džepu, kao da se nalazi pod šatorom a ne pred dramatičnim razgovorom o BiH, koju istina, kako kaže, ne voli, ali to ipak zahijeva nekakav bonton. Dodik je očigledno još bio opsjenjen Putinom, koji mu je, ipak, u nedavnom razgovoru rekao da se mora kretati unutar dejtonske BiH. Ohrabruje zaključak Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije. Ono je u utorak donijelo zaključak o pozivanju na ustavnu i izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, uz odbijaje zahtjeva Hrvatske da se spomene konstitutivnost i legitimno predstavljanje.
Zašto Evropa ne smije da rizikuje sa Bosnom i Hercegovinom? Zato, što bi raspad BiH doveo ne samo do rata u regionu nego bi potaknuo krize u evropskim zemljama, npr. Kataloniji, Baskiji, Škotskoj, ali i u našem susjedstvu, u Mađarskoj i Rumuniji. Španija vjerovatno nikada ne bi priznala secesiju, jer je alergična iz svog iskustva na pokušaje odvajanja od matice. Poznato je da su katalonski lider Pudđemon i vinovnici posljednje secesije morali bježati iz Španije u kojoj je odmah reagiralo državno tužilaštvo za razliku od BiH u kojoj su prve radnje državnog tužilaštva obznanjenje tek jučer. Evropa je uložila ogroman novac u projekat spasavanja BiH kroz oblikovanje njenog dejtonskog šnita da bi se tek tako saglasila sa njenim urušavanjem. Niti je ovo 1993. godina da Bosna i Hercegovina „šaptom padne“, kako je to predviđao Tuđman, a niti BiH ima pravo zaboraviti da je kroz historiju predstavljala poseban entitet, čak i onda kada je imala kolonijalni status u Otomanskom carstvu illi Austro-Ugarskoj monarhije. Dodik glumi junaka i tu rolu on će igrati sve dotle dok bude mogao. On trenutno pokušava blefirati međunarodnu zajednicu, a njegovo samopouzdanje raste sve dok nema kontraakcije druge strane. Ne povlači se nego ide dalje, nošen njenom „zbunjenošću“. Sve podsjeća na cirkusku predstavu u kojoj su se zaigrali separatisti i naravno on sam. Ali, to i jeste zamka za takve likove. Ne videći dokle mogu ići, gdje su im granice, oni često ohrabreni i zaneseni, kao sada Dodik, nastavljaju srljati u duboki ambis. Njega u ovu samoubilačku igru guraju i korupcionaške afera kojima je preplavljena RS i on zna da nema drugog puta. Dodik prijeti Evropi da će joj uvesti kontramjere ako pokuša sankcionirati RS-u, pri čemu zanemaruje EU kao najznačajnije tržište RS. Uvođenje sankcija od strane Njemačke, Italije i Hrvatske mogle biti pogubne za njega.

Izdaja Bosne i Hercegovine
Izdaja Bosne i Hercegovine dugo već traje, od završetka rata koji je završio bez pobjednika. Ipak, Bosna nije uništena iako je mučki napadnuta. Propast projekta uspostave trećeg hrvatskog entiteta završio se smjenom člana Predsjedištva BiH Ante Jelavića, ali nakaradna ideja hrvatskih nacionalista o isključivom biranju člana Predsjedništva BiH i Doma naroda hrvatskim glasovima time nije bila zaključana. Cijelo vrijeme, najprije tajno a onda i javno, Hrvati su tražili da isključivo oni „sami“ biraju svog predstavnika, što je u suprotnosti sa stavovima Venecijanske komisije koja je već više od deceniju i po uključena u proces ustavnih reformi u BiH i koja zagovara ustavne promjene koje će „osnažiti građanski princip“. Predstavnici Venecijanske komisije su predložili da se presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu provedu brisanjem konstitutivnih naroda prilikom biranja članova Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda, ali su Hrvati izričito bili i sada su protiv toga. Na fonu toga Vijeće ministara vanjskih poslova EU u utorak navečer je odbilo zahtjeve Hrvatske, koja snažno lobira za ovu nakaradnu ideju, da se spomene konstitutivnost i legitimnost. Naravno da niko Hrvatima ne prigovara što traže promjene izbornog zakona. Promjene podržava i bošnjačka strana, ali na mnogo principijelnijim osnovama ustavne i izborne reforme. Ovim reformama trebalo bi osigurati ravnopravnost i nediskriminaciju svih građana, što je u skladu s presudom Sejdić – Finci Evropskog suda za ljudska prava. Suština hrvatskih zahtjeva se već dobro znala odranije, ali je definitivno razotkrivena zahvaljujući tajnom klipu objavljenom na televiziji. Na jednom zatvorenom skupu, vjerovatno u Švajcarskoj, Dragan Čović razotkriva ogoljenu suštinu puta do trećeg eniteta:
„Upravo ako imamo svoj treći entitet imamo genijalan način da zaštitimo svakog Hrvata koji živi izvan tog entiteta. To se podrazumijeva. Znači, da završim. Mi želimo ove privremene odluke rješenja oko ustava upravo iskoristiti kao oružje da u konačnici dobijemo svoj entitet, svoju federalnu jedinicu ili kako će se već zvati, to je manje bitno. Bitno je da ona ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast, to je osnova svega. A kako će se zvati u BiH, to ništa ne znači.“

To je definitivno, potpuno jasno i ogoljeno priznanje Dragana Čovića da želi aktivno raditi i da radi na raspadu Bosne i Hercegovine. Zna se da hrvatska „matica“ HDZ-a u Zagrebu potpuno podržava HDZ u BiH. Zajedno ističu da su protiv preglasavanja Hrvata od strane bošnjačkih glasača i traže da se ne zanemaruje volja Hrvata prilikom izbora izvršne vlasti u Federaciji i na državnom nivou. Zanimljivo je pri tom da je nedavna posjeta premijera Plenkovića BiH došla nakon bahatih lekcija što ih je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović podijelio Bošnjacima, najprije im preporučivši „sapun pa onda parfemu“ pa do njegovog relativiziranja genocida u Srebrenici. Istina g. Plenković se ovom prilikom sastao i sa vjerskim velikodostojnicima pa je izgledalo da je uglađeni premijer došao sa lijepim namjerama, koje nažalost samo tako izgledaju. Međutim, tako se činilo sve do istupa njegovog ministra Grlić-Radmanovića koji se još dok je trajala Plenkovićeva posjeta Sarajevu usprotivio pozivu njemačke ministrice vanjskih poslova da EU uvede sankcije Miloradu Dodiku. Bila je to direktna opstrukcija naporima međunarodne zajednice za kažnjavanje Dodika. Postavlja se pitanje da li je stoga Plenkovićeva posjeta BiH bila ipak predstava za javnost kako se u evropskoj zajednici stekao privid hrvatskog traženja rješenja u svom susjedstvu. Plenković je, naravno, ostao do kraja uz bosanske Hrvate, nije se usprotivio Čoviću (iako bi morao) zbog glasanja hrvatske delegacije na sjednici Doma naroda za zaključke kojima se traži odbacivanje odluke o zabrani negiranja zločina i veličanje ratnih zločinaca i osim prigodne priče nije bilo ničeg značajnijeg. Svi su ostali na svojim početnim pozicijama, a hrvatski ministar Grlić je relativizirao stvar svojom kontradiktornom izjavom o prednosti dijaloga nad sankcijama u trenutku dok susjedna država „gori“. Na ovaj način on kupuje vrijeme za srpskog saveznika sinatgom „da nema prostora za bilo kakav separatizam” . U isto vrijeme na stolu je Čovićev zahtjev za izbornu reformu odnosno treći entitet, a to je praktično razvodnjavanje BiH da ne upotrijebim težu riječ. Taj narativ u BiH ponavlja i premijer Plenković dok u Sarajevu Čovićev HDZ u dosluhu sa Dodikovim poslušnicima blokira rad Predstavničkog doma, odnosno Doma naroda državnog Parlamenta. To je dosad bezbroj puta ponovljena priča o saradnji Hrvata sa srpskom stranom, koja je rezultirala blokadom u izboru Vlade Federacije BiH i time stvorilo alibi dodikovcima da pričaju kako Federacija nije sposobna ni vladu da formira.

Oslonac na vlastite snage
Šta sada treba raditi?
Povijest nas uči da se sloboda nikada ne poklanja na tanjiru. Put do nje u bh. slučaju bio je težak i trnovit. Za svoju suverenost uvijek su u državno tkivo ugrađivane velike žrtve. Naša država je ipak opstajala zaslugom njenih ljudi koji nisu dopuštali da budu tlačeni ni od koga, što je BiH pokazala i u minulom oslobodilačkom ratu. Posljednja agresiju iz Srbije pa zatim i iz Hrvatske je pokazala da samo vlastitim snagama BiH može izboriti svoju nezavisnost i njenu suverenost. Na tom putu pale su goleme žrtve. Kada smo preživjeli 1993. godinu, u kojoj smo se borili za goli opstanak, Bosanci i Hercegovci su dobili šansu da se bore za građansko društvo u kojem članovi Predsjedništva BiH neće predstavljati samo srpski, hrvatski ili bošnjački narod nego državu Bosnu i Hercegovinu u cjelini. U traganju za izbornim zakonom ne treba dopustiti strancima da lome a potom i slome bosanskohercegovačku stranu. Sada treba mnogo više iskrenog faktičkog jedinstva. Ovo su sudbonosna pitanja za zemlju. Oko građanskog koncepta BiH, koji podržava i Venecijanska komisija, ne bi trebalo imati nikakvih dilema niti dopustiti nametanje „rješenja“ od strane međunarodnih medijatora. Jer, jednom kada se prihvate rješenja ona ostaju definitivno zapečaćena. Logika stranih pregovarača je da se uzdržavaju prema nasilnicima a biraju slabiju stranu. Nakon toga, strana koja prihvati nakaznu logiku postaje kusur. Ako srpske strane ne odustane od usvojenih mjera u Narodnoj skupštini ne treba isključiti pokretanje inicijative, što su već učinili u BANUK-u, za povratak i proglašenje Republike Bosne i Hercegovine. U sadašnjim oklnostima dejtonsko rješenje koje nudi kompromis, najbolje je i pored svih nedostataka. Zakon o negiranju genocida mora ostati ne samo tekovina civiliziranog društva nego i kao nasušna potreba još uvijek konfliktne države, koja je već dugo pretežak kamen o vratu Evrope.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.