Djeca rođena u vremenu interneta imaju manji koeficijent inteligencije od roditelja

Šta se desilo s društvom u kojem je postalo tako zastrašujuće normalno nekog zastrašivati, nastojati osramotiti, izazvati bijes? - Na ovu temu, prof. dr Mustafa Fetić.
Ilustracija: Manuel Neto
Ilustracija: Manuel Neto
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na društvenim mrežama toliko je mržnje i uvreda koja čak dovedu do samoubistva mladih ljudi. Šta se desilo s društvom u kojem je postalo tako zastrašujuće normalno nekog zastrašivati, nastojati osramotiti, izazvati bijes?

-Danas djeca koja su rođena u vremenu interneta prva su generacija čiji je koeficijent inteligencije manji od njihovih roditelja. To je nevjerovatna stvar. Znači, koeficijent inteligencije manji je od koeficijenta inteligencije njihovih roditelja. Radi se o tome da smo prepustili odgoj djece nekom drugom. Naprosto, izvučena su, izmakla nam se ili nam ih je neko oteo. Ona nisu dovoljno prisutna u roditeljskom okrilju. Ono što ste govorili, gdje je taj pravi odgoj, pa nema ga. Tamo gdje treba biti na nivou porodice, tzv. porodična pedagogija ona je zatajila. Djeca imaju manji koeficijent inteligencije u periodu kad je strašna naučna moć. Trebalo bi da naša djeca budu naprednija, da sva sredstva koristimo za dobrobit. Mi kao da guramo ljude u otuđenost. To jeste problem pa čak i odgovor na pitanje zašto nam se dešava da imamo mnogo samoubistava, da mlade osobe bezrazložno nestaju Upravo je to neka totalna izolacija, bježanje u sebe. Suprotno od tih šansi da budemo bolji sve je više otuđenosti. Vaspitanje, etiku, moral, odgoj, toleranciju, uvažavanje čovjeka staviti na prvo mjesto i odvojiti vremena da se te vrijednosti poštuju, prof. dr Mustafa Fetić Departman za pedagoško-psihološke nauke UNINP.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.