Zarad novčanih interesa internet kompanije ne staju na stranu zaštite korisnika

Priča o filtriranju svakako da postoji.
Sergio Ingravalle
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

S raširenosti interneta došle su  neke nove generacije čija su zanimanja jutjuberi, influenseri, od kojih se lijepo živi. Popularnost u virtualnom svijetu mjeri se prema tome koliko imate pratilaca, lajkova, komentara.

–Ako govorimo o generacijama koje su odrastale 2000-tih godina tada je bio ADSL koja nije dopuštala toliku slobodu, plaćalo se prema megabajtima i sve ostalo. S dolaskom raširenog korištenja interneta taj pristup dobili su svi, od najmanjih do najvećih. Svi su dobili mogućnost da budu kreatori sadržaja na internetu i ko je uspio u tom okruženju da se najbolje snađe, nametne mlađim generacijama jer tu je stvar da i ti koji si dvadesetih godina starosti njihov sadržaj namijenjen je mlađima. Da li su svjesni da rade dobru ili lošu stvar druga je tema razgovora. Ali, definitivno je da su svjesni da ljudi kojima mogu prodati taj svoj sadržaj opet su djeca i mlađe generacije. Priča o filtriranju svakako da postoji. Kada pitate svaku od socijalnih mreža ili platformi njima je zaštita podataka,osoba koje koriste njihove mreže na prvom mjestu. Međutim kad su iscurjele informacije s fejsbuka vidjeli smo da to u praksi nije baš tako. Te velike kompanije, zarad svojih novčanih  interesa ne staju na stranu zaštite korisnika, kaže dr Samed Jukić rukovodilac Departmana za računarske nauke UNINP.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.