UNESCO uvrstio arapsku kaligrafiju na listu nematerijalne kulturne baštine

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Prijavu ove stavke za listu kreiralo je 16 arapskih zemalja pod vođstvom Suadijske Arabije i pod nadzorom ALESCO-a.
UNESCO uvrstio arapsku kaligrafiju na listu nematerijalne kulturne baštine_61ba76bf803fb.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila je arapsku kaligrafiju na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Prijava za uvrštavanje stavke arapska kaligrafija, znanja, vještine i prakse napravljena je uz učešće 16 arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije i pod nadzorom Organizacije Arapske lige za obrazovnu kulturu i nauku (ALECSO).

Ministar kulture Saudijske Arabije Badr bin Abdullah bin Ferhan rekao je da se uvrštavanje arapske kaligrafije na UNESCO-ov popis realiziralo u skladu sa smjernicama koje je to Ministarstvo izdalo u okviru promocije i razvoja te umjetnosti, javlja Saudijska novinska agencija (SPA).

Omanska novinska agencija (ONA) javlja da da je odluka o uvrštavanju kaligrafije na prestižnu listu donesena na sastanku Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, koji se trenutno održava u Parizu i trajat će do 18. decembra. ALECSO je zahtjev za uvrštavanje kaligrafije na UNESCO listu dostavio 30. marta 2020. godine, a pored Saudijske Arabije, u aplikaciju su uključeni i Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Tunis, Alžir, Irak, Sudan, Oman, Palestina, Liban, Kuvajt, Egipat, Maroko, Mauritanija i Jemen.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.