UNESCO uvrstio arapsku kaligrafiju na listu nematerijalne kulturne baštine

Prijavu ove stavke za listu kreiralo je 16 arapskih zemalja pod vođstvom Suadijske Arabije i pod nadzorom ALESCO-a.
UNESCO uvrstio arapsku kaligrafiju na listu nematerijalne kulturne baštine_61ba76bf803fb.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila je arapsku kaligrafiju na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Prijava za uvrštavanje stavke arapska kaligrafija, znanja, vještine i prakse napravljena je uz učešće 16 arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije i pod nadzorom Organizacije Arapske lige za obrazovnu kulturu i nauku (ALECSO).

Ministar kulture Saudijske Arabije Badr bin Abdullah bin Ferhan rekao je da se uvrštavanje arapske kaligrafije na UNESCO-ov popis realiziralo u skladu sa smjernicama koje je to Ministarstvo izdalo u okviru promocije i razvoja te umjetnosti, javlja Saudijska novinska agencija (SPA).

Omanska novinska agencija (ONA) javlja da da je odluka o uvrštavanju kaligrafije na prestižnu listu donesena na sastanku Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, koji se trenutno održava u Parizu i trajat će do 18. decembra. ALECSO je zahtjev za uvrštavanje kaligrafije na UNESCO listu dostavio 30. marta 2020. godine, a pored Saudijske Arabije, u aplikaciju su uključeni i Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Tunis, Alžir, Irak, Sudan, Oman, Palestina, Liban, Kuvajt, Egipat, Maroko, Mauritanija i Jemen.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.