“Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.”

Stavljati u drugi plan nešto što je naš tradicionalni pristup a to je hanefijski mezheb potpuno je nedopušteno naučno, šerijatski, ali isto tako i kulturološki.
Screenshot 2021-12-17 at 19.32.33
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kao generacija suočeni smo s pojavom raznih tumačenja, pristupa različitih ideoloških pravaca ali bošnjački narod u Sandžaku ima vrijednosti čiji su korijeni duboko utemeljeni. Pripadnost hanefijskom mezhebu itekako je bila važna za ovaj geografski prostor i kulturu Bošnjaka jer je pravac zasnovan na čvrstim šerijatsko-pravnim dokazima. Knjiga “Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.” prof. dr Hajrudina Balića povezuje tradicionalno i savremeno i nudi rješenja za probleme koji opterećuje vjernike s ovih područja.

–Razni pojedinci putem društvenih mreža pokušavaju isforsirati nešto što je tokom historije islama bilo minorno. Naš način obavljanja namaza, kako smo mi ovdje navikli, autentični je i originalan u hanefijskom mezhebu a pokušavaju ga predstaviti kao nešto što je drugorazredno po značaju. Međutim, islamske nauke su toliko čvrstih temelja i dokaza  to je samo jedan talas koji nas je zadesio i koji će proći. Stavljati u drugi plan nešto što je naš tradicionalni pristup a to je hanefijski mezheb potpuno je nedopušteno naučno, šerijatski, ali isto tako i kulturološki. Učili smo obavljanje namaza, islam od naših starih imama, a oni su učili čitave generacije. Imali smo sreću da je to učenje na ovim prostorima sasvim autentično. Naša intencija kao profesora, imama ide u pravcu da utječemo na ljude koji nisu u džamiji, da njih pokušamo uvesti u džamiju da vrijednosti i slast namaza pokušamo njima približiti a te minorne razlike nešto su čime ne treba opterećivati običan svijet, kaže, između ostalog, tokom gostovanja u Jutarnjem programu STV prof. dr Hajrudin Balić autor knjige “Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.