“Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.”

Stavljati u drugi plan nešto što je naš tradicionalni pristup a to je hanefijski mezheb potpuno je nedopušteno naučno, šerijatski, ali isto tako i kulturološki.
Screenshot 2021-12-17 at 19.32.33
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kao generacija suočeni smo s pojavom raznih tumačenja, pristupa različitih ideoloških pravaca ali bošnjački narod u Sandžaku ima vrijednosti čiji su korijeni duboko utemeljeni. Pripadnost hanefijskom mezhebu itekako je bila važna za ovaj geografski prostor i kulturu Bošnjaka jer je pravac zasnovan na čvrstim šerijatsko-pravnim dokazima. Knjiga “Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.” prof. dr Hajrudina Balića povezuje tradicionalno i savremeno i nudi rješenja za probleme koji opterećuje vjernike s ovih područja.

–Razni pojedinci putem društvenih mreža pokušavaju isforsirati nešto što je tokom historije islama bilo minorno. Naš način obavljanja namaza, kako smo mi ovdje navikli, autentični je i originalan u hanefijskom mezhebu a pokušavaju ga predstaviti kao nešto što je drugorazredno po značaju. Međutim, islamske nauke su toliko čvrstih temelja i dokaza  to je samo jedan talas koji nas je zadesio i koji će proći. Stavljati u drugi plan nešto što je naš tradicionalni pristup a to je hanefijski mezheb potpuno je nedopušteno naučno, šerijatski, ali isto tako i kulturološki. Učili smo obavljanje namaza, islam od naših starih imama, a oni su učili čitave generacije. Imali smo sreću da je to učenje na ovim prostorima sasvim autentično. Naša intencija kao profesora, imama ide u pravcu da utječemo na ljude koji nisu u džamiji, da njih pokušamo uvesti u džamiju da vrijednosti i slast namaza pokušamo njima približiti a te minorne razlike nešto su čime ne treba opterećivati običan svijet, kaže, između ostalog, tokom gostovanja u Jutarnjem programu STV prof. dr Hajrudin Balić autor knjige “Namaz po sunnetu Muhammeda a.s.”.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.