Na jedinstvo poziva samo onaj ko ima dovoljno samopouzdanja

Saopštenje Mešihata pojašnjenje je svega što se dešava da bi se i među džematlijama ali i službenicima Islamske zajednice otklonile eventualne nejasnoće.
resad-plojovic-1536x1044
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nastavlja putem kojim se kretao gotovo trideset godina, posebno nakon objedinjavanja 2007. godine.

–Islamska zajednica je stabilna, ništa se u njoj nije vanredno dogodilo. Izgubili smo čovjeka koji je zajednicu uzdigao na ovo mjesto ali s druge strane, također, imamo odgovornost da trud rahmetli muftije Muamera ef. Zukorlića kojeg je uložio u zajednicu, sve njegove vizije i planove koje smo zajedno s njim realizirali nastavimo i na tom putu smo odlučni, kaže dr Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Poziv onima koji su izašli iz zajednice ostaje otvoren da se vrate i ta otvorena vrata koja su postojala i u vrijeme rahmetli muftije Muamera ef. Zukorlića, ostala su i nakon njegovog istupanja iz islamske zajednice i preuzimanja čelne pozicije od strane muftije Mevluda ef. Dudića. Poziv je upućen i u danu kada je obavljena dženaza rahmetli ef. Zukorliću na trgu Gazi Isa-bega.

–Te riječi muftije Mevluda ef. Dudića nisu pokazatelj nikakve panike u kojoj se našao on lično, niti njegovog straha, niti panike i straha IZ. Naprotiv, pozivati na jedinstvo, na povratak, otvoriti vrata zajednice može činiti neko ko je dovoljno snažan, odnosno neko ko ima dovoljno samopouzdanja da s povratkom određenih ljudi zajednica se neće destabilizirati, ističe.

Saopštenje Mešihata pojašnjenje je svega što se dešava da bi se i među džematlijama ali i službenicima Islamske zajednice otklonile eventualne nejasnoće.

–I da prešutno ne bi bili neka vrsta podrške ili svojim ponašanjem doprinijeli onima koji ne žele dobro a svojim istupima žele skrenuti pažnju ili optužiti nekog drugog za ono što oni nemaju snage da urade. To je bio ključni razlog, izdali smo ovo saopštenje i na osnovu toga koliko puta se vidjelo, pročitalo, podijelilo, zaključili smo da je učinjen pravi pogodak.

Željno se, kaže, iščekuje i trenutak da sve bošnjačke političke partije na ovom prostoru kažu da priznaju Mešihat IZ kao jedinstvenu koju će podržati i osuditi sve one koji je na različite načine pokušaju slabiti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.