Na jedinstvo poziva samo onaj ko ima dovoljno samopouzdanja

Saopštenje Mešihata pojašnjenje je svega što se dešava da bi se i među džematlijama ali i službenicima Islamske zajednice otklonile eventualne nejasnoće.
resad-plojovic-1536x1044
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nastavlja putem kojim se kretao gotovo trideset godina, posebno nakon objedinjavanja 2007. godine.

–Islamska zajednica je stabilna, ništa se u njoj nije vanredno dogodilo. Izgubili smo čovjeka koji je zajednicu uzdigao na ovo mjesto ali s druge strane, također, imamo odgovornost da trud rahmetli muftije Muamera ef. Zukorlića kojeg je uložio u zajednicu, sve njegove vizije i planove koje smo zajedno s njim realizirali nastavimo i na tom putu smo odlučni, kaže dr Rešad ef. Plojović potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Poziv onima koji su izašli iz zajednice ostaje otvoren da se vrate i ta otvorena vrata koja su postojala i u vrijeme rahmetli muftije Muamera ef. Zukorlića, ostala su i nakon njegovog istupanja iz islamske zajednice i preuzimanja čelne pozicije od strane muftije Mevluda ef. Dudića. Poziv je upućen i u danu kada je obavljena dženaza rahmetli ef. Zukorliću na trgu Gazi Isa-bega.

–Te riječi muftije Mevluda ef. Dudića nisu pokazatelj nikakve panike u kojoj se našao on lično, niti njegovog straha, niti panike i straha IZ. Naprotiv, pozivati na jedinstvo, na povratak, otvoriti vrata zajednice može činiti neko ko je dovoljno snažan, odnosno neko ko ima dovoljno samopouzdanja da s povratkom određenih ljudi zajednica se neće destabilizirati, ističe.

Saopštenje Mešihata pojašnjenje je svega što se dešava da bi se i među džematlijama ali i službenicima Islamske zajednice otklonile eventualne nejasnoće.

–I da prešutno ne bi bili neka vrsta podrške ili svojim ponašanjem doprinijeli onima koji ne žele dobro a svojim istupima žele skrenuti pažnju ili optužiti nekog drugog za ono što oni nemaju snage da urade. To je bio ključni razlog, izdali smo ovo saopštenje i na osnovu toga koliko puta se vidjelo, pročitalo, podijelilo, zaključili smo da je učinjen pravi pogodak.

Željno se, kaže, iščekuje i trenutak da sve bošnjačke političke partije na ovom prostoru kažu da priznaju Mešihat IZ kao jedinstvenu koju će podržati i osuditi sve one koji je na različite načine pokušaju slabiti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.