Baška obrazovanje, baška domaće vaspitanje

Zimska škola Kur'ana privukla je pažnju starijih džematlija.
saff-kuran-696x459
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zimska škola Kur’ana djeluje u Vakufskoj kući u Dugoj Poljani. Iako je tek počela s radom, interesovanje je veliko. Naročito je privukla pažnju starijih džematlija.

–Ništa nisam znao o svojoj vjeri do 2000-te godine. Tu godinu I taj datum računam za dan svog rođenja, mada imam 62. godine. Često kažem da imam 22 godine jer  sam tad počeo klanjati, kaže Metko Džigal polaznik Zimske škole Kur’ana.

Među njima profesori, umjetnici, inženjeri.

-Naš pešterski čovjek gdje god da se pojavi uspije I završi to što je nakanio. Kad me professor pitao na fakultetu, kako se mjeri jedna nacija. Nisam htio biti brzoplet ali sjetio sam se moj bi otac govorio da se jedna nacija mjeri prema tome koliko ima učenih ljudi. U tom kontekstu sam odgovorio I bio je vrlo zadovoljan. Baška obrazovanje a baška domaće vaspitanje, ističe Avdulah bronja iz Žitnića.

Emir Smajović prošle godine završio je s harfovima.

-Sad prelazimo na tedžvid, čitanje Kur’ana po pravilu. Nisam ništa znao. Kad je Berin ef. odlučio da pokrene akciju učenja harfona nas koji smo to preskočili kad je trebalo u djetinjstvu volja mi je bila jaka.

Volju da nauči čitati najbolju Knjigu imao je i Aćig Todić.
-Još pogotovo po stare dane, šta nam je još ostalo.

–Vidim da su zagrijani, zainteresovani da čak kad zadam neku vježbu koja se treba ispitati na narednom času vidim da pojedinci uče po jednu, dvije lekcije ispred da ne budu nespremni kad se budu obrađivale na sljedećem času,kaže imam Berin ef. Ljajić.

Njihova želja, bez obzira na godine, jača je kao i odgovornost i predanost koji su znak da se od projekta ne smije odustati.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.