Samostalna izložba Denisa Haračića u Historijskom muzeju BiH

Kolektivni osjećaj odbačenosti i nepripadanja iskorišten je kao pokretačka energija.
Samostalna izložba Denisa Haračića u Historijskom muzeju BiH_61bbf5f571afa.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U utorak 21. decembra 2021. godine u Historijskom muzeju BiH s početkom u 18 sati bit će otvorena do sada najveća samostalna izložba vizuelnog umjetnika Denisa Haračića pod nazivom Reject. Ovom postavkom umjetnik će javnosti predstaviti pedeset radova iz svog najrecentnijeg ciklusa.

Polazeći od lične potrebe da afirmira i oda priznanje svojim kolegama, umjetnicima_cama, književnicima i muzičarima, te vođen željom da testira granice i mogućnosti boje, linije i plohe, Haračić dolazi do apstrahiranih portreta. Monotipijskim listovima, crtežima i slikama koje čine ovaj cikluj, istovremeno se problematizira položaj mladih umjetnika u BiH, propituju mogućnosti i granice vizuelne komunikacije, te postavlja pitanje važnost kulture u društvu.

Kolektivni osjećaj odbačenosti i nepripadanja iskorišten je kao pokretačka energija, pa svaka negativna konotacija pojma reject, postaje pozitivnom. Postaje ujedinjujuća, inspirirajuća, ohrabrujuća i nesebična. Reject je višeslojan, kompleksan i izuzetno važan umjetnički ciklus. On je produkt utemljenog nezadovoljstva, ali i naputak za njegovo razrješenje – zajedno, ujedinjeni, (mi) odbačeni pobjeđujemo. Zbog toga, svako izgovaranje riječi reject dok se gledaju Haračićevi radovi, prati ne tako tihi eho riječi accept.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 10. januara 2022.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.