Objavljeni tajni dokumenti o Kenedijevom ubistvu

Oko ubistva Džona F. Kenedija 1963. i danas se pletu teorije zavjere. Objavljivanje novih 1.500 stranica tajnih dokumenata bi moglo da pruži pojašnjenja. Postoje spekulacije da je Osvaldu nalog dao SSSR ili Kuba.
Ilustracija: Mo Hamo
Ilustracija: Mo Hamo
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Vlada Sjedinjenih Američkih Država dala je na uvid brojne tajne dokumente o ubistvu nekadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija. Oko 1.500 dokumenata obavještajne službe CIA i federalne kriminalističko-istražne i obavještajne agencije FBI, koji su do sada bili pod oznakom „strogo povjerljivo”, objavljeni su na interenet stranici Nacionalnog arhiva SAD.

Među dokumentima su telegrami, interne bilješke i zapisi, kao i drugi papiri. Oni pokazuju napore američkih istražitelja da pronađu moguće saučesnike ili nalogodavce atentatora Lija Harvija Osvalda.

Sovjetski Savez, Kuba, italijanska mafija…

Provjeravane su moguće veze sa tajnom službom Sovjetskog Saveza, komunističkim grupama u Africi i italijanskom mafijom. Dokumenti pružaju uvid u to kako su SAD špijunirale komunističku vladu Fidela Kastra na Kubi, sa kojom je Li Harvi Osvald imao kontakte, a Kenedijev cilj je bio njeno svrgavanje.

Američki demokrata Kenedi je 22. novembra 1963. boravio u Dalasu u državi Teksas. On i njegova supruga Džeki su se vozili u kabrioletu kroz grad u sklopu predizborne kampanje. Kenedi je upucan sa više metaka. Nakon toga čitava zemlja je pala u kolektivnu žalost. Tog dana se za mnoge završio san o mladom šarmantnom američkom predsjedniku koji je krenuo u misiju da poboljša cijeli svijet. A to je bio i trenutak kada su počele da se isrpedaju brojne teorije zavjere.

Zvanična verzija se konstantno dovodi u pitanje

Zvanična istraga o Kenedijevoj smrti došla je do zaključka, da ga je ubio usamljeni počinilac Osvald, kojeg je pak dva dana kasnije ubio vlasnik noćnog kluba Džek Rubi. No, ova verzija se konstantno dovodi u pitanje.

Tako postoje spekulacije da su Osvaldu, koji je bio simpatizer komunizma, nalog dale Kuba ili Sovjetski Savez da ubije Džona F. Kenedija. Drugi smatraju da iza ubistva stoje njegovi politički protivnici.

Film Olivera Stouna podstakao raspravu

Raspravu o pozadini atentata podstakao je i politički triler, film američkog reditelja Olivera Stouna „JFK” iz 1991. Naredne godine su prema američkom zakonu objavljena dokumenta o Kenedijevoj smrti – ukupno pet miliona stranica. Izuzeci su naravno bili mogući zbog brige za nacionalnu bezbjednost.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je u sedam etapa naložio objavljivanje više od 53.000 dokumenata. Prema podacima Nacionalnog arhiva to je oko 88 procenata svih dokumenata o Kenedijevom ubistvu. Hiljade drugih papira su ipak zbog nacionalne bezbjednosti ostali i dalje pod oznakom „strogo povjerljivo”. I Trampov nasljednik Džozef Bajden prolongirao je objavljaivanje tajnih dokumenata, kako bi se izbjegla „šteta po vojnu odbranu zemlje, operacije tajnih službi, policijski rad i spoljnu politiku“.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.