Potpisan sporazum između BANU i HAZU

Amanet akademika Zukorlića...
Amanet akademika Zukorlića – Potpisan sporazum između BANU i HAZU_61ba949d114ca.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U Mostaru je potpisan sporazum o saradnji između Hrvatske akademije za nauku i znanosti u BiH i Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Sporazum su potpisali predsjednik HAZU akademik Mladen Bevanda i predsjednik BANU akademik Mehmed Akšamija.

Sporazum, ističe akademik Bevanda, predstavlja novi iskorak u odnosima između dvije akademije.

“Ovo je vrlo važan događaj i za našu Akademiju, a vjerujem i za BANU. Cilj nam je napraviti jedan sporazum o suradnji, vjerujući da će takav sporazum potaknuti još i više promicanje znanosti, umjetnosti, kulture i obrazovanja među akademijama, ali da će biti u funkciji i razvoja BiH, odnosno Federaciju u cjelini. Mi smo također rekli da će ovaj naš sporazum biti na načelima jednakopravnosti, međusobnog uvažavanja, razumijevanja, poštovanja i maksimalnog povjerenja, a naravno i što plodnije saradnje”, istakao je akademik Bevanda.

Jačanje saradnje sa naučnim institucijama put je koji će BANU nastaviti u narednom periodu.

“Ovo je most ljubavi, a ujedno i most poštovanja za sve one koji vole BiH, prema tome nema razloga da se ovaj most još ne produži i za druge, a ne samo za ove dvije akademije, jer mi smo spremni raditi na nauci u svakom slučaju, kulturi, umjetnosti, ali i po pitanju školstva. To su osnovne stvari koje nas interesiraju i na kojima ćemo mi tražiti zajedničke puteve i trasirati zajednički put, ali i pokušati u maksimalnom razumijevanju jednih i drugih da dođemo do određenih rezultata”, kazao je akademik Akšamija.

Predsjednik BANU akademik Mehmed Akšamija poklonio je po jedan primjerak glasnika “Amanet” članovima HAZU, kao uspomenu i sjećanje na generalnog sekretara BANU rahmetli akademika Muamera Zukorlića.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.