Potpisan sporazum između BANU i HAZU

Amanet akademika Zukorlića...
Amanet akademika Zukorlića – Potpisan sporazum između BANU i HAZU_61ba949d114ca.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U Mostaru je potpisan sporazum o saradnji između Hrvatske akademije za nauku i znanosti u BiH i Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Sporazum su potpisali predsjednik HAZU akademik Mladen Bevanda i predsjednik BANU akademik Mehmed Akšamija.

Sporazum, ističe akademik Bevanda, predstavlja novi iskorak u odnosima između dvije akademije.

“Ovo je vrlo važan događaj i za našu Akademiju, a vjerujem i za BANU. Cilj nam je napraviti jedan sporazum o suradnji, vjerujući da će takav sporazum potaknuti još i više promicanje znanosti, umjetnosti, kulture i obrazovanja među akademijama, ali da će biti u funkciji i razvoja BiH, odnosno Federaciju u cjelini. Mi smo također rekli da će ovaj naš sporazum biti na načelima jednakopravnosti, međusobnog uvažavanja, razumijevanja, poštovanja i maksimalnog povjerenja, a naravno i što plodnije saradnje”, istakao je akademik Bevanda.

Jačanje saradnje sa naučnim institucijama put je koji će BANU nastaviti u narednom periodu.

“Ovo je most ljubavi, a ujedno i most poštovanja za sve one koji vole BiH, prema tome nema razloga da se ovaj most još ne produži i za druge, a ne samo za ove dvije akademije, jer mi smo spremni raditi na nauci u svakom slučaju, kulturi, umjetnosti, ali i po pitanju školstva. To su osnovne stvari koje nas interesiraju i na kojima ćemo mi tražiti zajedničke puteve i trasirati zajednički put, ali i pokušati u maksimalnom razumijevanju jednih i drugih da dođemo do određenih rezultata”, kazao je akademik Akšamija.

Predsjednik BANU akademik Mehmed Akšamija poklonio je po jedan primjerak glasnika “Amanet” članovima HAZU, kao uspomenu i sjećanje na generalnog sekretara BANU rahmetli akademika Muamera Zukorlića.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.