Ne moraš biti grlat dok činiš dobro

Sjutra će tvoja djela glasno govoriti o tebi.
dobrocinstvo-768x512
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Uvijek mislimo da je život drugih bolji od naših života, kao što drugi misle da su naši životi bolji od njihovih, a sve zbog toga što nam fali zadovoljstvo s onim što imamo.

Dunjalučki život znači dvije zagrade. Prva zagrada predstavlja rođenje, a druga smrt. Zato ispuni prostor između tih zagrada dobrim djelima.
Koliko god da si “savršen” i plemenit, naći ćeš one koji te mrze. Allahovi poslanici su bili savršeni ljudi, ali su imali mnoštvo neprijatelja.
Ne moraš biti grlat dok činiš dobro, jer će sutra tvoja djela glasno govoriti o tebi.Ne osvrći se za prošlošću, jer je ne možeš vratiti, i ne osvrći se za onima koji pričaju o tebi iza tvojih leđa. Jesi li ikada vidio da je neko pobijedio u utrci gledajući unazad?

Ne budi tužan ako te se ljudi ne sjete osim kada im trebaš, već se nasmiješi jer si ti poput svjetiljke – čim im se smrači u životu, oni požure k tebi. Najopasnije ”škorpije” su sati provedeni bez zikra i veličanja Allaha. Hazreti Omer, radijallahu anhu, govorio je: ”Kada bi se munje i gromovi spustili s nebesa, ne bi pogodili one koji čine istigfar.”

Rečeno je: ”Allah je iz milosti prema vjernicima učinio da se riječi – la ilahe illallah – mogu izgovarati bez pokretanja i spajanja usana, tako da ih vjernici i na samrti mogu lahko izgovarati.” Muslimani iz prvih generacija, govorili su: ”Kada smo željeli da nam Allah ispuni naše želje i potrebe, u tajnosti smo učili dove za našu braću muslimane, moleći Allaha da ispuni njihove potrebe.”
‏​‏​‏​‏​‏​‏​‏​‏​‏​‏​​

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.