Kroz trnje do zvijezda

Ilustracija: Valeria Shveikina
Ilustracija: Valeria Shveikina
Kriminal u uniformi nema ni vjeru ni naciju.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Reforma pravosuđa, koja je ovih dana tema najvišeg Predstavničkog doma u Skupštini Srbije, gdje su poslanici SPP-a jasno iznijeli stav, da se tiče samo prostora Sandzaka bi imala jako velikog smisla, a kamoli što od ovog pitanje ovisi ukupan sistem.

Nije slučajno, na posljednjem javnom obraćanju u svojstvu lidera našeg pokreta, Muftija posebnu pažnju posvetio “kojotima iz policije, tužilaštva i suda” koji su tijesno povezani sa kriminalnim organizacijama i koji žele ovaj prostor, i sve građane koji u njemu žive držati u ropskom polozaju, zarad svojih prizemnih interesa.

Mi, pripadamo generaciji, koja želi ostati u ovoj državi, želimo je zajednički graditi, a ne, ako ne moramo, ostavljati snagu u svoju mladost diljem zapadne Evrope…želimo da Sandzak bude u punom kapacitetu integralna a ne neuralgična tačka niti na margini…

Da bi se to ostvarilo neophodna je reforma pravosuđa koja je svugdje nedovršen proces ali u Sandžaku taj proces nije ni počeo.

Taoc je različitih stereotipa, gdje se stiče utisak a mi ovdje hocemo da vjerujemo da nije tako i da postoji želja da se stvari mijenjaju…dakle, stiče se utisak, da je određenim strukturama stalo da drži Sandzak pod stalnim pritiskom, a zato koriste koruptivne-kriminalne elemente koji se nalaze u policiju, sudstvu, tužilaštvu i tako dalje…

Imali smo ubistvo, brutalno ubistvo novinara, humaniste Edina Hamidoviža…šta sada imamo? Pokušaj zataškavanja. I dalje je na pozicijama Bojan Trmčić načelnik policije, osoba koja je bliska kriminalcima, kockar.

Nama Bojan Trmčić ne smeta zato što je Srbin, nama smeta i Bošnjak kriminalac u policiji. Kriminal u uniformi nema ni vjeru ni naciju.

Važna je nacionalno izbalansirana struktura u policiji, i to smo jasno kazali, no od toga je samo važnije, da na pozicijama dodju profesionalci koji neće saradjivati s kriminalcima već će časno raditi svoj posao…ima takvih ljudi, i u policiji u Sjenici i ostalim dijelovima Sandžaka, ali ne mogu da dođu do izražaja…

Trmčić još uvijek nije riješio ni brutalno ubistvo starice Miladije Kočović 2018. godine niti ubistvo učitelja Huseina Derdemeza 2011. Ono što je interesantno: oba ova ubistva su se desila na Barama kuda je ubica Edina Hamidovica pobjegao u Crnu Goru…taj prostor je nerazjašnjenim ubistvima, terorom, gotovo očišćen i od Bošnjaka i od Srba, i tu sada cvetaju različiti oblici šverca i kriminala, koji nije moguć bez podrške u policiji, tužilaštvu, sudu i pojedinim političkim partijama kojima upravljaju kriminalci.

Slična je situacija i u sudu i tužilaštvu u Sjenici…

Posebno postoji sumnja da se u koruptivnim radnjama izdvaja sudija Almir Mašović protiv kog je nova vlast u Sjenici podnijela krivičnu prijavu zato što je sa Hazbom Mujovićem uključen u brojne koruptivne radnje posebno u vezi katastra i otimanja zemljišta od ljudi…on je dio porodičnog klana u pravosuđu u Sjenici i šire, koji čak ni “ispruženu ruku Muftije Zukorlića” ka podršci mlađim članovima iz te ekipe nisu shvatili na ispravan način. Podrška je bila šansa da se poprave a ne da nastave da djeluju na isti način, posebno nakon 6.11. ove godine.

Sin predsjednika suda u Sjenici hapšen zbog droge, Trmčić to drži u fioci i time ucenjuje predsjednika…to radi i sa tužiocem, izvjesnim Petkom.

Kako je moguće da je u Sjenici tužioc i dalje Lojanica koji je prije dvije godine osudjen na 10 mjeseci zatvora kasnije volšebno oslobođen…

Uzimao novac od osuđenih preko nekog udruženja iz Štavlja…šta već…

Zašto je u Sjenici moguće da i šef policije i tužioc i sudija budu u zatvoru zbog korupcije i da ih opet vrate na te pozicije? Ko ih štiti? Zašto ih štite? To nije u interesu ni naroda ni države.

Slična situacija u Novom Pazaru…za mjesto glavnog tuzioca u OJT bore se zamjenici tužioca, od kojih jedan poznat kao nekadašnji predsjednik izborne komisije iz 2004. godine kada je donio jednoj političkoj partiji 3.000 glasova potezom hemijske olovke…a nikada ga niko nije pitao kako je stekao veliki broj lokala u strogom centru grada, u Budvi itd…

Drugi, poznat pod nadimkom šasija, vodi slučaj brutalnog ubistva Edina Hamidovića. Ne zna da se otac ubice vratio u Sjenicu, istraga tapka u mjestu. Imamo osnovane sumnje da je na vezi sa izvjesnim političarima koji namjerno opstruiraju istragu, izmišlja treće lice, iz kog razloga? Da bi zaštitio prvo, odnosno ubicu.

To je nedopustivo. To je nama ključni emanet od muftije dat na konferenciji za štampu nakon atentata na rahmetli Edina SPP nikada od toga neće odustati.

ISTINA I PRAVDA ĆE POBIJEDITI!

Kriminalci će biti u šahte!

Glavna u osnovnom tužilaštvu i dalje u fioci drži predmete vezane za građevinsku mafiju jer je član uže porodice umiješan u to. Zar neko misli da se to ne zna? A onda se pitamo zašto nije riješen slučaj Mavrić, Skarep, Bakan…

Postoje određene informacije, nadam se da to nije tačno, da se na odgovornoj poziciji u policiji u Tutinu planira vratiti osoba koja je umiješana u slučaj ubistva Fahrudina Skarepa. Vjerujem da se radi o dezinformacijama.

Nemojte se, odgovorni u MUP-u, igrati sa ovim narodom!

Oni koji odlučuju o tim stvarima moraju voditi računa o tome. Veliki je broj časnih i poštenih ljudi u svim ovim institucijama, veliki je broj mladih neiskvarenih. Dajmo im šansu, gradimo odnose na novim osnovama.

Prekinimo sa praksom da je glavna referenca novih kadrova to što su mu babo i dedo bili CINKAROŠI!

Jedini ispravni put je ono što je govorio rahmetli Muftija. Da se novi odnosi države i naroda u Sandžaku moraju praviti na bazi povjerenja, i sa potomcima aga i begova a ne cinkaroša i izdajnika.

I najgorim ideologijama kakav je bio nacizam trebali su cinkaroši, znamo mi to, trebaju oni i svakoj uredjenoj državi kakva Srbija stremi da postane, ali sarađuje sa njima po noći, krijući…jer su oni sramota. Za gestapo kažu da je trebao izdajnike i cinkaroše ali ih nikako nije volio.

Ne mislite valjda da ćemo ova generacija Bošnjaka dozvoliti više da to bude Elita našeg naroda? NIKADA!

Ova generacija traži samo šansu da pokažemo da je ova država plodno tlo da afirmišemo svoj identitet, a da to onda nas obavezuje da sa svim ostalim, u punom kapacitetu, ponosno i odlučno učestvujemo u njenoj izgradnji i čuvanju od svih onih koji joj žele zlo…

Tako mi razumijemo Muftijin i uspjeh ove države…

MESDŽID U SKUPŠTINI SRBIJE!

Sve ostalo je već viđeno i opasno …mi nećemo dopustiti ni “kosovizaciju” niti “sirizaciju” Sandžaka…a bojim se da je nekom stalo da za taj projekat iskoriste i kriminalce i ekstremiste koji i u Sandžaku jako dobro, a posebno u posljednje vrijeme, sarađuju.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.