Film TABIJA ovogodišnji bh. kandidat za nagradu Oscar

Uskoro u bh. kinima!
Film TABIJA, ovogodišnji bh. kandidat za nagradu Oscar, uskoro u bh. kinima_61baa4628e0fc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Dugometražni igrani film TABIJA, bosanskohercegovačko-kanadskog reditelja Igora Drljače, počinje prikazivanje u kinima širom Bosne i Hercegovine od 23. decembra. Film je imao svoju bh. premijeru u okviru programa Fokus na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala. Prethodno je premijerno prikazan početkom ove godine, u zvaničnoj selekciji 71. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, u sklopu programa Generation 14 Plus.

Film TABIJA nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba iz Sarajeva i Time Lapse Picture iz Toronta, Kanada, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, te fondova Telefilm, Ontario Creates i Eurimages.

Sarajlija Faruk, još uvijek tinejdžer, pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega. Sve se mijenja kada upozna i zaljubi se u Monu. TABIJA bi mogla biti bajka – momak upoznaje djevojku – ali i početak more, i za Faruka i za Monu.

Uloge u filmu ostvarili su Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi, glumački velikan Dragan Jovičić.

Autorsku ekipu filma pored scenariste i reditelja Igora Drljače, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažerka Ajla Odobašić, kompozitor Casey MQ, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Amra Bakšić Čamo, Albert Shin, Igor Drljača, Borga Dorter i Jordan Barker.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.