Feketić, Savamala, skočko, skočko

Eto, mi mislili da nam vlast uništava živote stihijski, kako joj se ćefne i kako joj se isplati, kad ono – postoji plan za uništavanje naših života.
Foto: Rade Vilimonović
Foto: Rade Vilimonović
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dobitnu kombinaciju kojom je ova vlast smislila da pokori Srbiju mogli smo da vidimo još u vreme PPV-a. Ne, skraćenica je od prva petoljetka vlasti. Mada i to stoji – da je današnji predsednik Srbije svoju vladavinu započeo kao PPV. Usput, znate li ko je danas prvi potpredsednik vlade? Upamtite gde smo stali.

Dakle, Savamala. Ono što je vlast nazvala proterivanjem zmija, pacova i narkomana iz njihovog prirodnog staništa, a na polzu „investitora“, zapravo je bila pokazna vežba na ograničenom prostoru i ograničenog dometa. Blickrig koji je vlast izvela prikazao nam je kako ona namerava da rešava sporove. Mufljuski, bezakonito, golom silom, dok nas zamajava svojim navodnim uspesima (izbornim u slučaju Savamale). Zmija, pacov, narkoman i, umesto skočka, kompletni idioti. Koji neće biti ni proterani kao mučene zmije, pacovi i narkomani, a kamoli kažnjeni. Ma, šta kažnjeni, neće biti ni obelodanjeni jer im je današnji predsednik Srbije sve oprostio, sve osim što nisu i njemu dali jedan bager. (Hmh, možda je bager koji su prikazali na svom nedavnom rođendanu baš taj koji je predsednik Srbije tada priželjkivao? Znamo samo da nije onaj bager koji je krenuo da „utovari“ demonstrante jer se taj nije probio do slavlja.)

I nepojavljivanje policije u Savamali je sada dobilo svoje objašnjenje. Policija naime neće da obezbeđuje protivzakonite radnje, kako nam je predsednik Srbije lepo objasnio. A mi naivno poverovali tadašnjem ministru policije da su izbegavali mesto zločina da ne bi nagazili na kablove pa da ih ubije struja. Sad kad znamo da policija neće da obezbeđuje nezakonite radnje, shvatamo i zašto nikad nije tamo gde vlast krši zakone.

Feketić je, s druge strane, bio pokazna vežba takođe na ograničenom prostoru ali nesagledivog dometa. Pokazna vežba propagande tadašnjeg PPV-a u svojoj prvoj petoljetki vlasti. Ne samo da su svi mediji morali da jednoobrazno emituju „podvig“ nošenja poodraslog dečaka, pa još i druge nacionalnosti (!) kroz smetove, nego su se i svi angažovali (RTS ponajviše) da se pošalica sa tim snimkom ukloni sa interneta. A kad vlast već na početku vladavine demonstrira koliko ozbiljno shvata i kažnjava svaku nepovoljnu objavu na svakom mediju (pa čak i u SMS poruci!) onda nema razloga ni zazora da sama ne objavljuje šta hoće. I stvarno je objavila sve što je htela. Od toga da je predsednik vlasti najbolji student svih vremena, do toga da ima najveće genitalije (plači, Istinomeru).

Zaneta dosadašnjim uspehom svojih kombinacija, vlast je po inerciji i bezumlju na proteste prvo odgovorila sa: skočko, motka, čekić, bager, ali je ubrzo reterirala i za povlačenje zakona dala objašnjenje. „Nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima“.

Eto, mi mislili da nam vlast uništava živote stihijski, kako joj se ćefne i kako joj se isplati, kad ono – postoji plan za uništavanje naših života. Pa i to je vajdica, što reče Tašana. Barem jedan plan koji ova vlast namerava da ispuni. Pre roka ali posle izbora.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.