Zašto ne izricati istinu i samo istinu?

Da li postoji neka razlika između Milanovića i Vučića u konkretnim razmišljanjima i ponašanjima prema Bosni i Hercegovini?
Mohamed Chahin
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kako je lijepo susreti se sa takvom ljudskom ličnošću, koja je bila spremna i voljna mijenjati i transformisati sopstveni indentitet ili kako je oslovio u svojoj knjizi “Od ustaše do antifašiste”. Ovaj rođeni Argentinac i povratnik u roditeljsku rodnu Hrvatsku, kao ugledni hrvatski novinar, gospodin Drago Pilsel piše na svome portalu, Autograf.hr:

“Jedno pedeset likova sam potjerao s mog FB profila vidjevši da su ozareni i presretni, dapače oduševljeni Milanovićevim ponašanjem. I nastavit ću s tom vrstom ”etičkog čišćenja”. Ne želim imati posla s budalama, baš kao što kolega Pavičić više ne želi imati posla s Milanovićem”.

“Predsjednik Republike Hrvatske je moralni invalid i potrebno je reći: S tim čovjekom mi više nemamo ništa”.

Boris Dežulović u kolumni na portalu N1TV zaključuje da mu je retorika jednaka srpskim nacionalistima odnosno da se i kod Milanovića ti nacionalizmi spajaju. Zoran Milanović je jedan teški kompleksaš koji ima ozbiljan problem kada treba odgovoriti na pitanje: “Gdje si bio 1991 godine”, kazao je Viktora Ivančića.

Kako to piše u predgovoru knjige Ive Komšića, novinar Drago Pilsel piše za Zorana Milanovića i sljedeće:

“Mladić koji je obećavao i koji je onomad, kako podsjeća Ivančić, simbolički posadio Tuđmana na Markov trg, izvukao djeda ustašu iz prašnjave škrinje na tavanu, Srbe nazvao “šakom jada“, Bosnu i Hercegovinu proglasio “ velikim govnom“…, te je večeri želio zaokružiti velikim odjebom za Bosnu i Hercegovinu i kulturi ljudskih prava kao takvoj. Zoran Milanović je uživao u ulozi nasljednika Franje Tuđmana i vidljivo je da uživa u toj nacionalističkoj orgiji. Odlikovao je mnoge gardijske brigade HVO-a, specijalnu policiju MUP-a HR HB, dakle sve zlatne dečke UZP-a Franje Tuđmana i Gojka Šuška u i prema BiH i dr.. To Milanovićevo podilaženje rigidnim desničarima, ustašama, ratnim zločincima i našem narodu u Herceg Bosni nije, shvatili ste, od jučer. Na neka upozorenja od strane svojih  generala, odgovorio je: “Ja sam predsjednik hrvatske države, temeljem Splitskog sporazuma te su postrojbe mogle sudjelovati u operaciji Oluja i fućka mi se ako će bosanska strana protestirati, neka protestiraju, to je moja odluka i neka ide”

Dakle, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni komandant  Oružanih snaga RH Zoran Milanović uručio je 15. Januara 2021 spomenuta odlikovanja između ostalih i postrojbama HVO-a i specijalne policije MUP-a HR HB i ne bih više pisao o tim odvratnostima, piše Drago Pilsel. Priznajem da sam zaboravio na konstataciju Jelene Lovrić (Jutarnji list 07. Decembra 2014.) da je Milanović “diler velikih opsjena, prodavač magle i obmane, čovjek bez vjerodostojnosti”.

Dakle, pisati ili govoriti o neljudskim radnjama, izrekama mržnje i nedoličnog ponašanja prema našoj Bosni i Hercegovini i njenoj zvaničnoj vlasti, a tako otvoreno i skandalozno podržavati istovremeno njene, naše domaće rušitelje i uzurpatore, kao njihovi mentori Zoran Milanović i Aleksandar Vučić, preko Milorada Dodika i Dragana Čovića neposredno ispaljuju  otrovne strijele, zaostale iz njihovih agresorskih dejstava do Dejtona, na našu domovinu i njene građane

Ponovo citiram novinara Dragu Pilsela:

“Moralni invaliditet govori o nesposobnosti da se čini dobro. Nemoral su djela koja idu protiv modela ponašanja i valorizacije koji su prihvaćeni u društvu. Nemoral se veže za zlo, ali se najbolje razumije kao nekritičnost prema sebi i nesposobnost za najbolji način življenja kroz rasuđivanje. Etika pomaže čovjeku da pronađe bolji način življenja u društvu. Milanović, kao nemoralna, odnosno moralno deficitarna osoba unosi nered (kroz agresiju na građane, medije i pojedine institucije) i promovira neetičko ponašanje. Zoran Milanović je odavno pokazao da ne mari za moralnost i za etičnost. Sjetimo se samo vraćanja odlikovanja ratnom zločincu ili davanja odlikovanja osobama i postrojbama koje se tereti za ratne zločine.”

Da li postoji neka razlika između Milanovića i Vučića u konkretnim razmišljanjima i ponašanjima prema Bosni i Hercegovini? Teško je to prihvatiti, jer je njihovo zajedničko učešće u agresiji na BiH u postdejtonskom period nastavljeno sa njihovom ružnom i neprihvatljivom retorikom.

Dovoljno je samo reći da su nam  izvršioci i realizatori njihovih stremljenja prema BiH, kao mentori  i mecene, njihovih pipaka, odnosno “papaka“ guslara iz Laktaša Milorada Dodika i orguljaša iz mostarskih Bara Dragana Čovića, prava slika i prilika i njihovih likova i nedjela.

Zaista je postalo i dosadno, ogavno i iluzorno bilo šta pozitivno očekivati ili govoriti o našim susjedima i komšijama, kroz ove mračne slike njihovih istomišljenika.

Belosvjetski su to đilkoši, nedonoščad svojih starijih uzora i ideologa Franje i Slobodana, izvršioci neposrednih naredbodavaca Radovana i Mate, veliki nacionalisti i nevjernici u svojoj vjeri i lažni Bogomoljci na misama kod Pape Franje i Bogosluženjima kod patrijarha Porfirija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.