Zabrinjava zapošljavanje novih kadrova na štetu bošnjačkog naroda

Dr Fehratović o prijemu u policiju.
Dr. Fehratović o prijemu u Policiju: Zabrinjava zapošljavanje novih kadrova na štetu bošnjačkog naroda_61b8a96e3230a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović upozorio je danas u Skupštini Srbije da je teritoriji Novog Pazara u državnim ustanovama i institucijama nastavljena praksa zapošljavanju novih kadrova na štetu bošnjačkog naroda. Dr Fehratović je pozvao nadležne državne organe na usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih uz poruku da je sadašnje stanje zabrinjavajuće.

– Odnosi se na recipročno zapošljavanje. Imali smo situaciju da je u Policijskoj upravi u Novom Pazaru zapošljeno 15 novih policajaca od kojih je 9 srpske nacionalnosti i 6 bošnjačke nacionalnosti. Ovo ne odražava realnu sliku proporcionalne zastupljenosti stanovništva i sa obzirom da smo prethodno imali još drastičniju sliku u odnosu nacionalne pripadnosti među zapošljenima još više se uvećava na štetu bošnjačkoga naroda. Imali smo prije toga različite izgovore da neki od tih kandidata nisu ispunjavali uvjete, međutim ovdje je riječ o običnim policajcima, o pozornicima i zaista je to bila prilika da se vrati, da se niveliše ono stanje koje je zatečeno prethodnih decenija i da se polako vraća ono što jeste realnost i što jeste pravo svakoga građanima posebno u ovim sredinama gdje imamo pripadnike nacionalnih manjina u većem broju kao što je Novi Pazar i trebalo je ići minimum na tu recipročnost, ako ne i više da bude u pozitivnom smislu za Bošnjake sa obzirom na zatečeno stanje. Ovo je jedna od situacija koja zabrinjava stanovnike Novog Pazara jer smo i prije toga imali u još jednoj republičkoj ustanovi u Poreskoj upravi u Novom Pazaru da je primljeno 10 novih radnika od kojih nijedan nije pripadnik bošnjačke nacionalnosti. Ovo su pitanju koja treba veoma pažljivo promatrati i treba dati pravo svima onima koji imaju kompetencije i reference da budu jednako tretirani i po pravu na zapošljenje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.