Goethe-Institut BiH predstavlja rezultate projekta IchBiH na adventskom druženju

Danas će biti upriličen svečani događaj u okviru kojeg će biti predstavljeni rezultati projekta IchBiH.ba, koji Goethe-Institut BiH provodi od jula, ove godine.
Goethe-Institut BiH predstavlja rezultate projekta IchBiH na adventskom druženju_61b7dbffa1542.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U prostorijama Goethe kuće u Sarajevu ovog utorka bit će upriličen svečani događaj u povodu nadolazećih praznika u okviru kojeg će biti predstavljeni rezultati projekta IchBiH.ba, koji Goethe-Institut BiH provodi od jula ove godine. Događaju će uz predstavnike/ce Goethe-Instituta prisustvovati partneri/ce i prijatelji/ce projekta, kao i predstavnici/ce medija.

Bit će to prilika da se zahvalimo svima koji su doprinijeli uspjehu projekta, ali i da se zabavimo i družimo u posebno osmišljenoj atmosferi naše Goethe kuće i njenog dvorišta uz adventski meni i muziku uživo, najavili su organizatori.

Projekat IchBiH u proteklom periodu obuhvatio je promociju njemačkog jezika, kulture, nauke, tehnologije i drugih segmenata života kroz billboarde, web stranicu, Google i društvene mreže, a ove priče i dešavanja mogli su se pratiti i kroz medijske objave. Poseban aspekt činilo je učešće poznatih osoba iz Bosne i Hercegovine koji su svoj doprinos dali kroz edukativne videosadržaje. Glumac i lutkarski reditelj Mario Drmać govorio je o književnosti, životu i djelima Thomasa Manna, braće Grimm, Nietzschea i Goethea, profesor geografije Vedran Zubić na sebi svojstven način predstavljao je njemačku geografiju, historiju, ali i brojne druge teme poput razvoja, utjecaja, političkih i ekonomskih činjenica i zanimljivosti. Samira Poričanin-Petrešin, blogerica poznata i kao Prekardašijan, kao osoba koja živi u BiH i Njemačkoj, vodila nas je kroz ulice njemačkih gradova, pisala o običajima, sličnostima i različitostima stanovništva dvije zemlje, ali i o utiscima i predrasudama koje je imala prije nego što je počela živjeti u Njemačkoj.

Od kinologa Nedima Šute učili smo o pasminama koje potiču iz Njemačke, zemlje koja je dala najveći doprinos u kinologiji svijeta, a ekipa portala Bajtbox nam je na interesantan način predstavila tech zanimljivosti koje su izumljene u Njemačkoj, a čine osnovu razvoja u toj oblasti širom svijeta, kao što su SIM karica, SMS poruke, MP3 numere i SOS signal.

U okviru kampanje organizovani su i konferencija za nastavnike/ce njemačkog jezika i manifestacija Mostar Kultur Punkt u okviru koje je Mostar postao bogatiji za veliki mural Alberta Einsteina.

Svečano okupljanje bit će prilika za najavu novog humanitarnog projekta za Udruženje Ruku na srce koje već više od decenije donosi osmijeh na lica djece. Učešćem u zabavnom jezičkom izazovu, svi koji to budu željeli moći će doprinijeti donacijama kurseva njemačkog jezika za osobe koje udruženje podržava. Najavljen je i online kviz s poklonima za najuspješnije.

U adventskoj kućici služit će se poznati njemački kulinarski specijaliteti – kobasice, pereci i kuhano vino, a sve će pratiti muzički program. Voditelj manifestacije je Mario Drmać.

 

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.