Udar na državu

Istina je znana, da ova dva izroda ljudskoga roda sviraju različite instrumente, gusle i orgulje, ali su im note istog sadržaja i tona.
Picture 1
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zajedničke su ovo nakane “rušilačkih blizanaca“, guslara Milorada Dodika i orguljaša Dragana Čovića, u podrivanju i urušavanju jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i njenih zvaničnih institucija.

Dragan Čović i HDZ BiH podržali su 29. novembra/studenog ideju Milorada Dodika o ukidanja Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici. Prijedlog na kraju ipak nije prošao.

Čović se oglasio nakon što je podržao Dodikovu ideju o negiranju genocida: “Što se tiče mog ponašanja u Domu naroda, nikome ja ništa ne dugujem. Nadam se da nikad više neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Taj zakon nije prošao, niti će proći. i to su samo zaključci. A ako je to nekog povrijedilo – ja se ispričavam”, poručio je predsjednik HDZ BiH.

Evo, kako to lažno, upravo drugi blizanac “rušilačkog državnog klana“ Dragan Čović, objašnjava u svome pismu međunarodnim faktorima lično glasanje na Domu naroda za ukidanje Inckovog zakona o negiranju genocida:

“U mom dugogodišnjem političkom životu to zasigurno predstavlja najgrublji pokušaj diskreditacije, koji kao predstavnik hrvatskog naroda, koji se osobno poklonio tim istim žrtvama više puta, smatram skandaloznim. Igranje s boli, patnjom i tugom onih koji su doživjeli i preživjeli najveće životne tragedije u ne tako davnoj prošlosti nije, i ne smije postati politički instrument. Na kraju, koristim ovu priliku još jednom zahvaliti na vašoj svesrdnoj podršci i zalaganju koje pružate evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i osobno zamoliti da svojim političkim utjecajem pomognete svima nama u BiH u iznalaženju unutarnjih rješenja te ohrabrite i potaknete na prijeko potreban dijalog. Ovo je historijski trenutak za BiH i potrebna nam je vaša pomoć”, zaključuje Čović u pismu koje je, između ostalih, poslano Vijeću za provedbu mira (PIC), brojnim evropskim institucijama te dužnosnicima SAD-a i Evropske unije.

Njegov pajdaš i jaran, čobanin ispod Ravne gore i guslar iz Laktaša, Milorad Dodik u lutkarskoj pozorišnoj farsi sa “ klovnovima “ i glumcima svoje Skupštinske parlamentarne udarne svite, cjelodnevno 10.decembra u Banja Luci raspravljaju i donose zaključke iz domena državnoga udara na ovu istu našu zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Nije potrebno biti mnogo mudar i vidovit, da bi se shvatrili krajnji njihovi zajednički ciljevi, poslije istovjetnog agresorskog djelovanja po viđenoj ideološkoj matrici osvajanja i prisvajanja ovih naših teritorija, izvršenja genocidnih radnji i oživotvorenja njihovih  istovjetnih genocidnih tvorevina RS-a i HB.

Htjeli bi i de facto i de jure ozvaničiti i svoje državice, Republiku srpsku i Herceg Bosnu, kao zamišljene i fantazirajuće dijelove od vajkada smišljene i željene, velike Srbije i NDH-azije.

Istina je znana, da ova dva izroda ljudskoga roda sviraju različite instrumente, gusle i orgulje, ali su im note istog sadržaja i tona.

Dok guslar Milorad, uz vidnu podršku svoga mentora Aleksandra Vučića iz Srbije, javno i glasovito iznosi svoje želje i zacrtane stavove, koje uostalom i objavljuje dana 10. decembra 2021 godine u skupštini entiteta, uz prethodne obilaske u potrazi za podrškom “ evropskih desničara “ i “ ruskih diktatora “.

Dotle, njegov “ blizanac “ Blajburških korijena, Dragan Čović veoma mudro i tajnovito, po lažnoj Gebelsovoj doktrini nastoji pretvoriti svojevrsne laži u istinu, o tobožnjoj ugroženosti njegovih hercegovačkih Hrvata, jer i lično bolesno ambiciozan nije mogao na izborima pobjediti čovjek i ljudinu iz građanske opcije za Predsjedništvo BiH,drugara Željka Komšića .

Međutim, po Franjinom i Slobinom doktrinom iz Karađorđeva, njihovi zadaci, želje i potrebe su upravo sasvim jasne i očite, sa ciljevima stvaranja ovih državica, sa pozicijama njihove vlasti u postojećim državnim strukturama ?

Poslije svega ovoga viđenog i znanog ostaje nama građanima, ove nam jedine naše domovine prkosne, ponosne i neuništive Bosne i Hercegovine, da se priupitamo, nisu li se ovi “ grubijani i domaći đilkoši”  istinski prekontali , zavisiće opet isključivo od nas tj. naših građana koji će ponovo glasati na sljedećim izborima.

Isto tako, moramo se zamisliti i priupitati u šta se to drugo možemo nadati, u domaće institucije, prije svega sudstvo i tužilaštvo bez prvne države ili postojećih kadrova i principa ; “ Kadija te tuži, kadija te sudi”  kao i velikog stranačkog uticaja.

Vjerovati i nadati se istinskoj pomoći međunarodne zajednice, suludo je  razmišljeti o istom, jer smo svjedoci njihovog ponašanja u toku agresije, kao  i u postdejtonskom periodu sa njihovim “ ping-pong “ lopticama, tiradama i demagoškim besjedama, porukama i preporukama, kao i znanim i neznanim, ali dugo očekivanim konkretnim političkim sankcijama, prema znanim “ gmizavcima i krticama “ likova i nedjela; Milorada Dodika, Dragana Čovića i inih njihovih saradnika i istomišljenika ?

Prema narodnoj: “Da nam i dragi Bog pomogne“ nije nam sigurno i zagarntovano, jer je i on poslao na zemlju svoje izaslanike i tumače njegovih poruka, sa istom njihovom krvnom grupom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.