SAD uvele sankcije grupi Srba sa sjevera Kosova

Evropska unija pozdravlja odluku SAD da uvede sankcije grupi Srba sa sjevera Kosova. Ta grupa je uključena u široku koruptivnu mrežu sa bezbjednosnim zvaničnicima na Kosovu i u Srbiji.
Ilustracija: Visar Dema
Ilustracija: Visar Dema
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sjedinjene Države uvele su sankcije za nekoliko desetina pojedinaca i grupa širom Evrope, među njima i organizovanoj kriminalnoj grupi koja djeluje prvenstveno na sjeveru Kosova. Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija saopštila je da je uvela sankcije „grupi srpskog biznismena Zvonka Veselinovića”, poznatom vlastima Kosova i koja je u više navrata bila na meti pravosuđa.

Pored Zvonka Veselinovića, na spisku su i njegov brat Žarko Veselinović, kao i članovi grupe Željko Bojić, Milan Mihajlović, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, Milan Radisavljević, Milojko Radisavljević, Milan Radoičić, Marko Rosić, Radule Stević i Milivoje Vulović.

Oni su između ostalog optuženi da su bili u dosluhu sa političarima kako bi im pomogli da pobede na izborima i pružali su im finansijsku podršku. Zauzvrat, političari su im, kako se navodi, obezbjeđivali „ugovore za infrastrukturu po najboljim uslovima” i omogućavali „kontrolu određenih područja za njihovo poslovanje”.

Jedan od članova grupe, Milan Radoičić, deo je rukovodstva Srpske liste čijih deset poslanika je u Skupštini Kosova.

Mreža širokih razmjera

U saopštenju američkog Ministarstva se, između ostalog, navodi da su Veselinović i njegova grupa „umiješani u mrežu podmićivanja velikih razmjera sa bezbjednosnim zvaničnicima na Kosovu i u Srbiji, kako bi omogućili ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Na spisku sankcija su i mnoge kompanije u Srbiji i na Kosovu koje su povezane sa grupom koja se vezuje za ubistvo srpskog političara sa sjevera Kosova Olivera Ivanovića u januaru 2018.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, nakon uvođenja tih sankcija, ocijenio da su one „u skladu sa ciljevima ‘Samita demokratije'”. Prema njegovim riječima, „bande koje djeluju preko granica destabilizuju i često sarađuju s vladinim zvaničnicima”.

„Znamo da organizovani kriminal koji podržavaju korumpirani pojedinci može destabilizovati vladavinu zakona, narušiti povjerenje u javne institucije i potkopati demokratsko upravljanje”, rekao je šef američke diplomatije.

Zajednički cilj

Uvođenje američkih sankcija grupi Srba sa sjevera Kosova pozdravio je i ministar spoljnih poslova EU Žozep Borelj, koji je rekao da je to „važan korak u borbi protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu”.

„Uništavanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi bezbjednosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u čitavom regionu. Evropska unija u potpunosti je posvećena postizanju tog zajedničkog cilja”, napisao je Žozep Borel na Tviteru.

Uvođenje američkih sankcija grupi Srba sa sjeveru Kosova pozdravili su i predsjednica Kosova Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti. „Kosovske institucije u potpunosti su posvećene vladavini zakona i radiće sa Sjedinjenim Državama kako bi obezbijedile da naš region ne postane utočište za takve kriminalne grupe”, napisala je Osmani.

Za premijera Kurtija, odluka Sjedinjenih Država je dobrodošla. „Ta grupa je odgovorna za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, i ona je najbolji dokaz da je zločin na sjeveru Kosova svakodnevna realnost čime se krše vladavina prava, slobode i ugrožava dobrobit građana. Odluka Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje legitimnost akcija kosovske policije od prije nekoliko nedjelja u opštini Sjeverna Mitrovica protiv švercera ilegalne robe. Naše institucije, bez obzira na etničku pripadnost, nastaviće saradnju sa našim saveznicima i partnerima”, napisao je premijer Kosova.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.