Kako častimo žene? Ilustracije Vanje Lazić

Kako častimo žene? Ilustracije Vanje Lazić_61b40cf35457a.jpeg
Zašto smo mace, ribe ali i stare koke, debele krave i glupe koze?
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kroz seriju ilustracija koju će izložiti, 10. decembra s početkom u 20h u Evergreen 1969 Concept baru autorica Vanja Lazić propituje životinjske epitete koje često dodjeljujemo ženama u našem jeziku. Zašto smo mace, ribe ali i stare koke, debele krave i glupe koze? Koristeći humor i sarkastične prikaze životinja autorica se kroz ove ilustracije suprostavlja rodnim stereotipima želeći doprinjeti boljem razumijevanju socio-kulturalnih utjecaja na stavove, vrijednosti i ponašanje muškaraca i žena u kontekstu rodnih uloga, rodne ravnopravnosti, te utjecaja rodnih normi na stavove o rodno zasnovanom nasilju.

– Možda nemamo riječ za ženku labuda ali zato imamo gomilu životinjskih epiteta za žene koji su još uvijek itekako prisutni u našem jeziku. Pa sam odlučila da ilustrujem neke od njih, kaže nam Vanja Lazić. Izložba je prodajnog karaktera i traje do 7.1.2022. Evergreen 1969 i Vanja Lazić na ovaj način, izložbom koja govori o duboko ukorijenjenom problemu, obilježavaju Međunarodni dan ljudskih prava 10/12.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.