Kako častimo žene? Ilustracije Vanje Lazić

Kako častimo žene? Ilustracije Vanje Lazić_61b40cf35457a.jpeg
Zašto smo mace, ribe ali i stare koke, debele krave i glupe koze?
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kroz seriju ilustracija koju će izložiti, 10. decembra s početkom u 20h u Evergreen 1969 Concept baru autorica Vanja Lazić propituje životinjske epitete koje često dodjeljujemo ženama u našem jeziku. Zašto smo mace, ribe ali i stare koke, debele krave i glupe koze? Koristeći humor i sarkastične prikaze životinja autorica se kroz ove ilustracije suprostavlja rodnim stereotipima želeći doprinjeti boljem razumijevanju socio-kulturalnih utjecaja na stavove, vrijednosti i ponašanje muškaraca i žena u kontekstu rodnih uloga, rodne ravnopravnosti, te utjecaja rodnih normi na stavove o rodno zasnovanom nasilju.

– Možda nemamo riječ za ženku labuda ali zato imamo gomilu životinjskih epiteta za žene koji su još uvijek itekako prisutni u našem jeziku. Pa sam odlučila da ilustrujem neke od njih, kaže nam Vanja Lazić. Izložba je prodajnog karaktera i traje do 7.1.2022. Evergreen 1969 i Vanja Lazić na ovaj način, izložbom koja govori o duboko ukorijenjenom problemu, obilježavaju Međunarodni dan ljudskih prava 10/12.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.