Zlatko ili otvoreno pismo Aleksi Bečiću

Možda stvarno vjeruješ da su građani na IQ 86. Možda jesu. E to bi trebalo da se u CG izmjeri svima koji ulaze u Parlament.
Zlatko ili otvoreno pismo Aleksi Bečiću_61b2aac26c211.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Parlamenta je odlučio da promoviše ekologiju tako što ćemo mi da mu kupimo auta na električni pogon. Već vidim novi slogan sljedećih izbora – Aleksa na struju. Nije nemoguće jer je sve moguće. Moja očekivanja nakon 30.08. su bila potpuno razumska. Ne maksimalistička. Ali je očigledno da smo dobili Kurtu, iako svi znamo da Murta više ne može da se vrati. Jedini benefit je što su građani shvatili da mogu da kažu što misle. Samo što tu slobodu sada koriste samo prema DPS.

Nova vlast nije više nova. A i brzo se navikla na ugodnosti koje je koristio DPS. Od predizbornih obećanja dobili smo samo dugmiće.

Nije iznenađenje što Demokrate forsiraju kult ličnosti, pa je u reklamnoj kampanji Aleksa na struju uvijek u prvom planu. U reklamnoj kampanji za lokalne izbore. Kao i Milo (sad već poznat kao Mrš u ćošak) koji se kao Predsjednik spušta na lokalni nivo. Aleksa treba imati mjere. Valjda postoje ljudi koji mogu u Demokratama biti takođe front. Ne DF jer to tek više ne postoji – nego front. Mislio sam da ćete se kroz ameboidne podjele iščistiti. Možda jeste u nekim stvarima, ali je od jedinstvenog DPS, preko SNP do Demokrata ipak ostalo jedno kao konstanta – kult ličnosti. Ukoliko premijer Krivokapić bude čitao tekst, kult ličnosti je biblijski – zlatno tele.

Ako smo kod ekologije već, logičnije bi bilo da ste krenuli sa čišćenjem otpada – od komunalnog do ljudskog. A ne da počneš sa strujom dragog Tesle. Da možda razmisliš kako da 5 nacionalnih parkova Crne Gore zaradi 10 puta više novca bez da poveća cijenu ulaznica. Nije tvoja ingerencija? E pa to se zovu projekti i to se plaća. Kad bi znao kako,  #itekako bi se bavio tim. Jer ti si dio vlasti koja je trebala građanima da obezbijedi nadu, a ne besplatne udžbenike i dječiji dodatak. Aleksa, dok se ti budeš vozio na struju, u Crnoj Gori postoje i dalje narodne kuhinje za ljude koji ne mogu da se prehrane.

Pitanje ekologije je pitanje čistoće. I one mentalne. Možda stvarno vjeruješ da su građani na IQ 86. Možda jesu. E to bi trebalo da se u CG izmjeri svima koji ulaze u Parlament. Makar za početak da razmisliš da bi neko ko ima iza sebe projekat trebao da sjedi u Parlamentu. Recimo, domaćin s Durmitora koji je proizvođač hrane i koji zna kako s ovcama.

Ali prije od svih prije – Crna Gora mora da postane slobodna zemlja. To znači da niko ne smije biti stigmatizovan. Da niko ne smije da se boji da iskaže svoj stav. Da je mišljenje svakog od nas mišljenje. E tu je narativ vrlo bitan. A narativ jedne partije mora biti edukacija. Ako i dalje vaši poslanici za DPS kažu da je OKG (organizovana kriminalna grupa) krenite od Tužilačkog savjeta. Je li mi živimo u zemlji gdje i dalja idete na izbore sa OKG? OKG se procesuira. Ovoj zemlji trebaju institucije, a ne kultovi ličnosti.

Prije nego kreneš da se voziš na struju, razmisli o tome kakvo je saopštenje tvoje stranke od juče prema Zlatku Vujoviću. Tvoje zbog kulta ličnosti. Ne samo da je nevaspitano – nego je crtanje mete. Ako ga sjutra neko sa IQ 86 bude sreo i poslao mu ružnu riječ ili prebio na ulici, krivo će biti huškačko saopštenje Demokrata. Zlatko nikada svoj posao neće dovesti na ličnu ravan jer nije glup. A to što ima lični stav koji se ne sviđa Demokratama je njegovo pravo. Mislim da je vrijeme da svi koji se bave politikom u CG shvate konačno da politika nije kurva (izvinjavam se pripadnicima i pripadnicima tog časnog zanata), nego atomska bomba. A može da bude i katarza. I pošteno zanimanje.

Predsjedniče Parlamenta Crne Gore, u ovoj zemlji se kliče Ratku Mladiću. Gdje je zakon o lustraciji? A Zlatko vam je meta? Kao što bi rekla ministarka Bratić – odgovoriću na pitanje kada CGO kaže po kojoj metodologiji ocjenjuje univerzitetske profesore. CGO iza sebe ima priču. I to mnogo dobru. I ne ocjenjuje univerzitetske profesore nego rad Vlade CG.

I zamolio bih te da dođeš s flašom rakije i kod mene. Nećeš pričati sa mnom. Nego sa mnom i mojoj suprugom Srpkinjom koja tradicionalno neće biti u kuhinji. Ona će da ti otvori mozak i sve čakre, pa da se zapitaš da li je budizam za tebe. Ja ću da ti sipam lozu, bez šećera, da ti bude lakše. Dobro nam došao.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.