Promocija monografije “Peča”

Knjiga sadrži lična svedočanstva o dramatičnim događajima koji su obeležili period 1951. godine u Novom Pazaru kada je donet Zakon o zabrani nošenja zara i feredže.​
Promocija monografije “Peča”_61b28db64b10a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru održana je promocija monografije “Peča”, autora Fahrudina Kladničanina. Na promociji govore: prof. dr. Lino Veljak, bibliotekar i pisac Enes Nikšić, prof. dr. Redžep Škrijelj, Staša Zajović, predsednica Žena u crnom i profesor Rizah Gruda.​ Odlomke iz prvog književnog ostvarenja Fahrudina Kladničanina kazuje glumica novopazarskog Regionalnog pozorišta Lemana Bećirović Binjoš.

Knjiga sadrži lična svedočanstva o dramatičnim događajima koji su obeležili period 1951. godine u Novom Pazaru kada je donet Zakon o zabrani nošenja zara i feredže.​ Celokupno sprovedeno istraživanje zasnovano je na svesti o potrebi stvaranja istorije žena u Sandžaku, kako bi se njihovo prisustvo u stvarnoj​ istoriji njihovih sredina učinilo vidljivom.​ U “Peči” su sabrane priče koje govore o dostojanstvu sandžačkih žena. S’ toga ne čudi veliko interesovanje Novopazaraca za ovaj događaj.

Monografija “Peča” objavljena je u izdanju Akademske inicijative “Forum 10” i finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

 

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.