Promocija monografije “Peča”

Knjiga sadrži lična svedočanstva o dramatičnim događajima koji su obeležili period 1951. godine u Novom Pazaru kada je donet Zakon o zabrani nošenja zara i feredže.​
Promocija monografije “Peča”_61b28db64b10a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru održana je promocija monografije “Peča”, autora Fahrudina Kladničanina. Na promociji govore: prof. dr. Lino Veljak, bibliotekar i pisac Enes Nikšić, prof. dr. Redžep Škrijelj, Staša Zajović, predsednica Žena u crnom i profesor Rizah Gruda.​ Odlomke iz prvog književnog ostvarenja Fahrudina Kladničanina kazuje glumica novopazarskog Regionalnog pozorišta Lemana Bećirović Binjoš.

Knjiga sadrži lična svedočanstva o dramatičnim događajima koji su obeležili period 1951. godine u Novom Pazaru kada je donet Zakon o zabrani nošenja zara i feredže.​ Celokupno sprovedeno istraživanje zasnovano je na svesti o potrebi stvaranja istorije žena u Sandžaku, kako bi se njihovo prisustvo u stvarnoj​ istoriji njihovih sredina učinilo vidljivom.​ U “Peči” su sabrane priče koje govore o dostojanstvu sandžačkih žena. S’ toga ne čudi veliko interesovanje Novopazaraca za ovaj događaj.

Monografija “Peča” objavljena je u izdanju Akademske inicijative “Forum 10” i finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

 

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.