Džennet je tvoje nasljedstvo, vjerniče, zato nipošto ne odustaj od njega

Sura El-A'raf nas uči da je filozofija stanovnika Džehennema da svaki od njih krivi onog drugog, a zaboravlja na sebe i svoje grijehe, nadajući se da će mu svaljivanje krivice na druge smanjiti kaznu i ublažiti patnju.
Ilustracija: Rabeya Akter juthi
Ilustracija: Rabeya Akter juthi
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ako je sura El-En’am objavljena da se, kroz raspravu sa mnogobošcima, obračuna sa politeizmom, te da, na temelju jasnih dokaza, poništi sve tvrdnje mnogobožaca, onda je sura El-A’raf objavljena da potvrdi i afirmira tevhid ili monoteizam i odbaci svaki vid politeizma i nevjerstva, te da kroz historijski prikaz (kazivanja o Allahovim poslanicima) objasni važnost vjerovanja u jednog Boga, Allaha, dželle šanuhu.Sura El-A’raf nas uči da su glavni uzroci zablude i skretanja s Pravog puta: oholost, šejtan, slijepo slijeđenje običaja i pogrešnih vjerovanja predaka, te opijenost dunjalukom i prolaznim dunjalučkim blagodatima.

Sura El-A’raf nas uči da musliman i muslimanka moraju imati uzvišene težnje i ambicije koje će ih odvesti do najvećih deredža u Džennetu, zato ne smiju biti zadovoljni sa minimum ibadeta i sa malo dobrih djela.Vjernik ima uzvišene težnje, zato on ponizno stoji pred kapijom Milostivog Allaha, nadajući se Njegovoj milosti i oprostu.

On širi i uspostavlja pravdu, jer je njegova težnja vječni Ahiret, a ne prolazni i prezreni dunjaluk.

On se trudi da bude živi Kur’an koji hoda po zemlji i dobročinitelj koji žuri da što više dobra uradi i koji ne propušta ni jednu priliku za dobro djelo, jer njegovo mjesto nisu bedemi između Dženneta i Džehennema po kojima je ova sura i dobila ime, na kojima će boraviti oni čija dobra i loša djela budu podjednaka dok im se konačno ne presudi, već on sebe vidi u Džennetu Firdevsu, najuzvišenijem dijelu Dženneta, to je njegova želja, težnja i cilj, i on ne žali nimalo truda na putu do tog cilja.

Iskreni musliman je uvjeren da posjeduje sposobnosti da mijenja svijet nabolje, da ide naprijed, on i oni koje voli, da bi sutra bili istinski prijatelji u džennetskim perivojima kao što je objavljeno: ”Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći, i oni će govoriti: ‘Hvaljen neka je Allah, koji nas je na Pravi put uputio; mi ne bismo na Pravome putu bili da nas Allah nije uputio, poslanici Gospodara našeg su zaista istinu donosili’, i njima će se doviknuti: ‘Taj Džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili!’” (El-A’raf, 43.)

I dok uči ove veličanstvene ajete, on kao da čuje glas koji mu govori: ”Džennet je tvoje nasljedstvo, vjerniče, zato nipošto ne odustaj od njega!”Sura El-A’raf nas uči da će nevjernici i oni koji su na ovome svijetu prijateljevali zbog prolaznih dunjalučkih interesa, na Ahiretu proklinjati jedni druge, jer su jedni druge vodili u propast. Beskrajna će biti njihova tuga i kajanje kad vide stanovnike Dženneta kako uživaju u njemu dok su oni lišeni te blagodati.

Sura El-A’raf nas uči da je filozofija stanovnika Džehennema da svaki od njih krivi onog drugog, a zaboravlja na sebe i svoje grijehe, nadajući se da će mu svaljivanje krivice na druge smanjiti kaznu i ublažiti patnju.

Sura El-A’raf nas uči da je sedžda bila razlog da Iblis bude proklet i udaljen od Allahove milosti, ali i da je Allah učinio sedždu najvećom imanskom snagom koja nas približava Allahu. Stoga, nije čudo što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dugo ostajao na sedždi i preporučio svojim sljedbenicima da, ako žele njegovo društvo na Ahiretu, pomognu sebi mnoštvom sedždi.

Sura El-A’raf nas uči vrijednosti pokajanja ili tevbe, jer su prve riječi koje je izgovorio Adem, alejhi selam, nakon što je istjeran iz Dženneta i spušten na Zemlju bile riječi pokajanja: ”Gospodaru naš”- rekoše oni – “sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni.” (El-A’raf, 23.)

Sura El-A’raf nas uči da pojava razgolićavanja i razvrata nije nikakav znak progresa i civiliziranosti, već izopačenja, degeneracije i udaljavanja od ljudske prirode, jer je Allah odlikovao čovjeka nad drugim stvorenjima i time što mu je podario odjeću koja će pokrivati njegova stidna mjesta, kao što se navodi u ajetu: ”O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. – To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.” (El-A’raf, 26.)

Sura El-A’raf nas uči da čovjeku na Sudnjem danu neće ništa koristiti mnoštvo sljedbenika, brojna rodbina i prijatelji, niti ugled, bogatstvo i vlast, ništa osim dobrih djela. “Šta vam koristi ono što ste zgrtali i to što ste se oholo držali?” (El-A’raf, 48.), upitat će ljudi na bedemima neke stanovnike Džehennema koje budu prepoznali.

Sura El-A’raf nas uči da protivnici istine koriste sva moguća sredstva kako bi ljude odvratili od istine i Pravog puta, a one koji pozivaju istini i koji se suprotstavljaju njihovom zulumu i tiraniji, nazivaju najružnijim imenima, izmišljaju i potvaraju kako bi ih kompromitirali u narodu.
Sura El-A’raf nas uči da vjernika ne smije obmanuti njegovo vjerovanje, ibadet i dobra djela, jer su Allahovi poslanici znali da zahvalnost za svoju postojanost na Pravom putu duguju Allahu, i da to nije njihova vlastita sposobnost.

Sura El-A’raf nas uči da vjernik, koji očisti svoje srce od zlobe i zavisti prema drugom muslimanu, živi na dunjaluku sa svojstvom džennetlija i kuša slast džennetskog užitka, kao što je objavljeno: ”A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi nikog ne zadužujemo preko njegovih mogućnosti – bit će stanovnici Dženneta, u njemu će vječno ostati. Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti.” (El-A’raf, 42.-43.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.