Džennet je tvoje nasljedstvo, vjerniče, zato nipošto ne odustaj od njega

Sura El-A'raf nas uči da je filozofija stanovnika Džehennema da svaki od njih krivi onog drugog, a zaboravlja na sebe i svoje grijehe, nadajući se da će mu svaljivanje krivice na druge smanjiti kaznu i ublažiti patnju.
Ilustracija: Rabeya Akter juthi
Ilustracija: Rabeya Akter juthi
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ako je sura El-En’am objavljena da se, kroz raspravu sa mnogobošcima, obračuna sa politeizmom, te da, na temelju jasnih dokaza, poništi sve tvrdnje mnogobožaca, onda je sura El-A’raf objavljena da potvrdi i afirmira tevhid ili monoteizam i odbaci svaki vid politeizma i nevjerstva, te da kroz historijski prikaz (kazivanja o Allahovim poslanicima) objasni važnost vjerovanja u jednog Boga, Allaha, dželle šanuhu.Sura El-A’raf nas uči da su glavni uzroci zablude i skretanja s Pravog puta: oholost, šejtan, slijepo slijeđenje običaja i pogrešnih vjerovanja predaka, te opijenost dunjalukom i prolaznim dunjalučkim blagodatima.

Sura El-A’raf nas uči da musliman i muslimanka moraju imati uzvišene težnje i ambicije koje će ih odvesti do najvećih deredža u Džennetu, zato ne smiju biti zadovoljni sa minimum ibadeta i sa malo dobrih djela.Vjernik ima uzvišene težnje, zato on ponizno stoji pred kapijom Milostivog Allaha, nadajući se Njegovoj milosti i oprostu.

On širi i uspostavlja pravdu, jer je njegova težnja vječni Ahiret, a ne prolazni i prezreni dunjaluk.

On se trudi da bude živi Kur’an koji hoda po zemlji i dobročinitelj koji žuri da što više dobra uradi i koji ne propušta ni jednu priliku za dobro djelo, jer njegovo mjesto nisu bedemi između Dženneta i Džehennema po kojima je ova sura i dobila ime, na kojima će boraviti oni čija dobra i loša djela budu podjednaka dok im se konačno ne presudi, već on sebe vidi u Džennetu Firdevsu, najuzvišenijem dijelu Dženneta, to je njegova želja, težnja i cilj, i on ne žali nimalo truda na putu do tog cilja.

Iskreni musliman je uvjeren da posjeduje sposobnosti da mijenja svijet nabolje, da ide naprijed, on i oni koje voli, da bi sutra bili istinski prijatelji u džennetskim perivojima kao što je objavljeno: ”Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći, i oni će govoriti: ‘Hvaljen neka je Allah, koji nas je na Pravi put uputio; mi ne bismo na Pravome putu bili da nas Allah nije uputio, poslanici Gospodara našeg su zaista istinu donosili’, i njima će se doviknuti: ‘Taj Džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili!’” (El-A’raf, 43.)

I dok uči ove veličanstvene ajete, on kao da čuje glas koji mu govori: ”Džennet je tvoje nasljedstvo, vjerniče, zato nipošto ne odustaj od njega!”Sura El-A’raf nas uči da će nevjernici i oni koji su na ovome svijetu prijateljevali zbog prolaznih dunjalučkih interesa, na Ahiretu proklinjati jedni druge, jer su jedni druge vodili u propast. Beskrajna će biti njihova tuga i kajanje kad vide stanovnike Dženneta kako uživaju u njemu dok su oni lišeni te blagodati.

Sura El-A’raf nas uči da je filozofija stanovnika Džehennema da svaki od njih krivi onog drugog, a zaboravlja na sebe i svoje grijehe, nadajući se da će mu svaljivanje krivice na druge smanjiti kaznu i ublažiti patnju.

Sura El-A’raf nas uči da je sedžda bila razlog da Iblis bude proklet i udaljen od Allahove milosti, ali i da je Allah učinio sedždu najvećom imanskom snagom koja nas približava Allahu. Stoga, nije čudo što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dugo ostajao na sedždi i preporučio svojim sljedbenicima da, ako žele njegovo društvo na Ahiretu, pomognu sebi mnoštvom sedždi.

Sura El-A’raf nas uči vrijednosti pokajanja ili tevbe, jer su prve riječi koje je izgovorio Adem, alejhi selam, nakon što je istjeran iz Dženneta i spušten na Zemlju bile riječi pokajanja: ”Gospodaru naš”- rekoše oni – “sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni.” (El-A’raf, 23.)

Sura El-A’raf nas uči da pojava razgolićavanja i razvrata nije nikakav znak progresa i civiliziranosti, već izopačenja, degeneracije i udaljavanja od ljudske prirode, jer je Allah odlikovao čovjeka nad drugim stvorenjima i time što mu je podario odjeću koja će pokrivati njegova stidna mjesta, kao što se navodi u ajetu: ”O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. – To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.” (El-A’raf, 26.)

Sura El-A’raf nas uči da čovjeku na Sudnjem danu neće ništa koristiti mnoštvo sljedbenika, brojna rodbina i prijatelji, niti ugled, bogatstvo i vlast, ništa osim dobrih djela. “Šta vam koristi ono što ste zgrtali i to što ste se oholo držali?” (El-A’raf, 48.), upitat će ljudi na bedemima neke stanovnike Džehennema koje budu prepoznali.

Sura El-A’raf nas uči da protivnici istine koriste sva moguća sredstva kako bi ljude odvratili od istine i Pravog puta, a one koji pozivaju istini i koji se suprotstavljaju njihovom zulumu i tiraniji, nazivaju najružnijim imenima, izmišljaju i potvaraju kako bi ih kompromitirali u narodu.
Sura El-A’raf nas uči da vjernika ne smije obmanuti njegovo vjerovanje, ibadet i dobra djela, jer su Allahovi poslanici znali da zahvalnost za svoju postojanost na Pravom putu duguju Allahu, i da to nije njihova vlastita sposobnost.

Sura El-A’raf nas uči da vjernik, koji očisti svoje srce od zlobe i zavisti prema drugom muslimanu, živi na dunjaluku sa svojstvom džennetlija i kuša slast džennetskog užitka, kao što je objavljeno: ”A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi nikog ne zadužujemo preko njegovih mogućnosti – bit će stanovnici Dženneta, u njemu će vječno ostati. Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti.” (El-A’raf, 42.-43.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.