S ekspanzijom kriminala uskladiti čak i sistem obrazovanja usmjeren prema rizicima

Imamo ekspanizuju kriminala u posljednjih 40-tak godina i problem se nije javio samo kod nas već u cijelom svijetu.
Ilustracija: Isabella Moro
Ilustracija: Isabella Moro
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U glavnim gradovima, pokazala su i istraživanja, uvijek je sve uređenije pa i posao kojim se bavi policija, obavještajne službe. Generalno, sektor javne bezbjednosti je na višem nivou u odnosu na manje sredine. Očigledni su i razlozi, s obzirom na to da je mnogo više i institucija, značajnih ličnosti a i sam sistem komunikacije na većem je nivou.

–Ne znači da smo mi pasivniji, Novi Pazar i ostali gradovi u Srbiji se šire i infrastrukturno i s brojem stanovnika. Možda su malo usporeni oblici napredovanja. U ovom poslu trebamo izbjeći senzacionalizam što znači da kad uključite TV i čujete da su uhapšeni kriminalci, ili da su pod sumnjom ili floskula “odranije poznati policiji”. Nije policija ta koja sve rješava već tu su i sud, tužilaštvo. Ono što policija treba izbjeći na cijeloj teritoriji jedne države i što treba imati u svojoj svijesti kada govorimo o strukturama kako se trebaju kreirati i kako treba funkcionirati je da klasični oblici i klasični stav prema tom poslu ne smije postojati. Znači, imamo ekspanizuju kriminala u posljednjih 40-tak godina i problem se nije javio samo kod nas već u cijelom svijetu. Čak je u nekim zemljama promijenjen sistem obrazovanja usklađen s rizicima koji dolaze. Promijenili su i taj racionalistički pristup prema rješavanju stvari” kaže, između ostalog, Dženis Šaćirović autor monografije „Kriminalističko-obavještajni rad“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.