S ekspanzijom kriminala uskladiti čak i sistem obrazovanja usmjeren prema rizicima

Imamo ekspanizuju kriminala u posljednjih 40-tak godina i problem se nije javio samo kod nas već u cijelom svijetu.
Ilustracija: Isabella Moro
Ilustracija: Isabella Moro
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U glavnim gradovima, pokazala su i istraživanja, uvijek je sve uređenije pa i posao kojim se bavi policija, obavještajne službe. Generalno, sektor javne bezbjednosti je na višem nivou u odnosu na manje sredine. Očigledni su i razlozi, s obzirom na to da je mnogo više i institucija, značajnih ličnosti a i sam sistem komunikacije na većem je nivou.

–Ne znači da smo mi pasivniji, Novi Pazar i ostali gradovi u Srbiji se šire i infrastrukturno i s brojem stanovnika. Možda su malo usporeni oblici napredovanja. U ovom poslu trebamo izbjeći senzacionalizam što znači da kad uključite TV i čujete da su uhapšeni kriminalci, ili da su pod sumnjom ili floskula “odranije poznati policiji”. Nije policija ta koja sve rješava već tu su i sud, tužilaštvo. Ono što policija treba izbjeći na cijeloj teritoriji jedne države i što treba imati u svojoj svijesti kada govorimo o strukturama kako se trebaju kreirati i kako treba funkcionirati je da klasični oblici i klasični stav prema tom poslu ne smije postojati. Znači, imamo ekspanizuju kriminala u posljednjih 40-tak godina i problem se nije javio samo kod nas već u cijelom svijetu. Čak je u nekim zemljama promijenjen sistem obrazovanja usklađen s rizicima koji dolaze. Promijenili su i taj racionalistički pristup prema rješavanju stvari” kaže, između ostalog, Dženis Šaćirović autor monografije „Kriminalističko-obavještajni rad“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.