List “Glas islama” je svojevrsna arhiva

Fetić je poručio da će list „Glas islama“ nastaviti svoju misiju.
img_6938-640x360
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

List „Glas islama“, list za vjeru, društvo i kulturu, obilježava 25. godišnjicu od osnivanja i kontinuiranog rada.

Salahudin Fetić, glavni i odgovorni urednik lista, ovim povodom je podsjetio da je list „Glas islama“ imao historijsku ulogu u odbrani Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, od napada koji su dolazili sa raznih instanci.

– „Glas islama“ je bio jedini prozor u svijet, jedina svijetla tačka i svjetiljka koja je o islamu i muslimanima na ovim prostorima istinito izvještavala, kroz svo ovo vrijeme. „Glas islama“ je sa druge strane svojevrsna arhiva, možda i jedina, o svim događajima i aktivnostima Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, te ozbiljna arhivska građa za sve istraživače. List lično doživljavam kao svojevrsnu bazu – mjesto gdje sam započeo svoj radni život, te i sa ličnog aspekta mogu posvjedočiti veliku i nemjerljivu ulogu ovog lista – naglasio je Fetić.

S obzirom na važnost ovog lista za muslimane u Sandžaku, Media centar Islamske zajednice u Srbiji organizira svečanost i stručni skup, koji će biti upriličeni u nedjelju, 12. decembra u Novom Pazaru.

– U svečanom dijelu obratit će se predstavnici Islamske zajednice i Vlade Republike Srbije, tačnije predsjednik Mešihata dr. Mevlud-ef. Dudić i dr. Ferid Bulić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama. S obzirom da su jubileji prigodni momenti da iskažete posebnu zahvalnost određenim ljudima, u sklopu svečanog dijela uručit ćemo priznanja i zahvalnice pojedincima i organizacijama koje nesebično podržavaju naš rad. Na skupu će biti i mnogi bivši urednici, te očekujemo i njihova obraćanja – rekao je.

Dodao je da će na naučnoj konferenciji o temi „Vjerski mediji i međureligijski dijalog“ učešće uzeti predstavnici vjerskih medija sa prostora Sandžaka, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Upravo sastav učesnika konferencije nam govori o tome da nam je želja ovom konferencijom podijeliti iskustva i želimo da u prvi plan istaknemo naše zajedničke vrijednosti, želimo da se oko njih okupimo –  naveo je.

Fetić je poručio da će list „Glas islama“ nastaviti svoju misiju.

– Želja nam je da redakciju obogatimo mladim ljudima od pera i na taj način podignemo njegov kvalitet. Svakako da su izazovi za printane medije veliki u vremenu u kojem živimo, ali nadam se da ćemo, kao i do sada, uvijek naći modele za njihovu održivost. Veliko hvala dugujemo rukovodstvu Islamske zajednice, aktuelnom i prethodnom, za svu podršku koju su nam pružali i koju će, vjerujem, nastaviti pružati nam u narednom periodu – kazao je za Preporod.info Salahudin Fetić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.