Enes i Lim

Aman ljepote, kakvo more i bakrači.
Enes-580x773
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dva dana u kontinuitetu pada nam kiša i snijeg. Iako se nalazim u Sarajevu, i pored ovakvog vremena nemam srkleta. Naprotiv, zahvaljujući prelijepim ljetošnjim limskim sjećanjima, izgoreh od aška i šideta. Gledam Enesa, sina Kemala Zaimovića kako se brčka u bukovima Preporučne, odmah ispod Male i Velike Ćabe. Iako momčina u najboljim godinama, lice kao u djeteta. Začuđujuće – gledam ljudinu, a vidim bezazlenu dušu i dah kako uživa u bukovima.

„Kako si amidža Ibrahime?“

„Kako mogu biti kad vidim takvu ljepotu. Nema razlike između tebe i Lima. Takav sklad prirode i insana teško je vidjeti u ovom pomahnitalom materijalnom svijetu punom mržnje i podijeljenosti. Vrati me šezdeset godina unazad. Evo se osjećam kao dijete. Čini mi se da smo isti po pameti i godinama. Šta veliš?“

Smijeh.

„Hajde, bujrum, pridruži mi se.“

Onako obučen, samo sazuh papuče i skočih na glavu.

Aman ljepote, kakvo more i bakrači, pomislih.

Kao da mi pročita misli, Enes će: „Kaka Lim, a Ibrahime,“ i opet prasnu u smijeh i zapjeva koliko ga grlo nosi: „Šta se ono na Sinjavcu bijeli, Gornjomahalci šator razapeli…“

Poslije pola sahata paftanja, izađosmo na obalu. I pored kompletnog plažnog mobilijara koji Enes svakodnevno nosi sa sobom, legosmo na vruć oblutak limskog kamena. Zatvorih oči i tiho zapjevah:

„Ibrahim-bega vode svezana,

Svezana vode da ga objese…“

***

Rekoh li na početku ovog kazivanja da u Sarajevu već dva dana pada kiša i snijeg. Nek pada i treba da pada, vakat je. Kad bi tako padale vlade i nama građanima bilo bi bolje. Sve dok nam bude da – sjaše Kurta a uzjaše Murta nema dobra ni „nama“ ni „vama“. Dozovimo se pameti, ne dozvolimo da nas još trideset godina prave budalama. Ovako kad „osvježi“, dobro je samo – njima, tamo njima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.