Ženska mreža SPP-a organizira radionice “Prepoznaj porodično nasilje”

Učesnici istakli da su im ove radionice od velikog značaja, da će pored prepoznavanja oblika nasilja naučiti i kako da budu podrška i pomoć osobama u njihovom okruženju, koje su možda potencijalne žrtve nasilja.
Ženska mreža SPP-a organizira radionice “Prepoznaj porodično nasilje”_61aeb70095041.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U povodu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Ženska mreža Stranke pravde i pomirenja organizira radionice pod nazivom „Prepoznaj porodično nasilje“.

Doktor psiholoških nauka Semrija Smailović naglasila da je Ženska mreža Stranke i pomirenja i u prethodnom periodu davala svoj doprinos u cilju podizanja svijesti o nasilju nad ženama, te da će se sa tom praksom i nastaviti.

„Povodom 16 dana aktivizma planiran je set radionica gdje ćemo nasilje nad ženama sagledati sa više aspekata. Prva dva dana planirane su psihološke radionice, nakon toga dvije pravne i na kraju provjera svega onoga što smo uradili i na koji način smo uspjeli da promijenimo i negdje pomerimo taj nivo tolerancije prema nasilju kod žena. Ciljna grupa su nam bili mladi ali dobro su došli i malo stariji, također smo pozvali i određen broj muškaraca jer smatramo da borba protiv nasilja nad ženama ne može ići samo samostalno da se žene bore, već moramo imati negdje saradnju i doprinos svakog pojedinca i saradnju i doprinos svih relevantnih faktora, svih onih koji smatraju da mogu doprinijeti po pitanju mijenjanju odnosa prema nasilju i tog krajnjeg odnosa prema ženama. Krajnji cilj jeste postizanje nultog nivoa tolerancije prema svakom obliku nasilja. Mi se nadamo da ćemo na ovaj način uspjeti da damo svoj doprinos ali i da negdje naučimo mlade da prepoznaju rane oblike nasilja i na taj način da nauče da se suprostave, da se brane i na kraju da izbjegnu nasilje.“

Učesnici istakli da su im ove radionice od velikog značaja, da će pored prepoznavanja oblika nasilja naučiti i kako da budu podrška i pomoć osobama u njihovom okruženju, koje su možda potencijalne žrtve nasilja.

„Veliki je značaj toga što smo svi ovdje i što smo odlučili da dođemo i proširimo znanje o samom nasilju nad ženama, mladih ali i starijim ljudima. Možda budemo od pomoći a vjerujem da hoćemo.“ Melisa Baždar

„Mnogo je bitno da mladi učestvuju jer je nasilje nad ženama problem današnjice i pomoću ovakvih radionica mi možemo da se edukujemo po tom pitanju i da doprinesemo sprečavanju nasilja. Prvi od načina doprinosa jeste da svijest o tome podignemo uz pomoć ovih projekata, kako bismo pomogli da ljudi budu svjesni toga šta je nasilje, da ima više tipova nasilja, da nije nasilje samo fizičko već i emotivno.“ Mirza Pilica

Radionice će se održavati u prostorijama Stranke pravde i pomirenja i online u periodu od 06-10.12.2021. godine.

 

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.