Ženska mreža SPP-a organizira radionice “Prepoznaj porodično nasilje”

Učesnici istakli da su im ove radionice od velikog značaja, da će pored prepoznavanja oblika nasilja naučiti i kako da budu podrška i pomoć osobama u njihovom okruženju, koje su možda potencijalne žrtve nasilja.
Ženska mreža SPP-a organizira radionice “Prepoznaj porodično nasilje”_61aeb70095041.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U povodu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Ženska mreža Stranke pravde i pomirenja organizira radionice pod nazivom „Prepoznaj porodično nasilje“.

Doktor psiholoških nauka Semrija Smailović naglasila da je Ženska mreža Stranke i pomirenja i u prethodnom periodu davala svoj doprinos u cilju podizanja svijesti o nasilju nad ženama, te da će se sa tom praksom i nastaviti.

„Povodom 16 dana aktivizma planiran je set radionica gdje ćemo nasilje nad ženama sagledati sa više aspekata. Prva dva dana planirane su psihološke radionice, nakon toga dvije pravne i na kraju provjera svega onoga što smo uradili i na koji način smo uspjeli da promijenimo i negdje pomerimo taj nivo tolerancije prema nasilju kod žena. Ciljna grupa su nam bili mladi ali dobro su došli i malo stariji, također smo pozvali i određen broj muškaraca jer smatramo da borba protiv nasilja nad ženama ne može ići samo samostalno da se žene bore, već moramo imati negdje saradnju i doprinos svakog pojedinca i saradnju i doprinos svih relevantnih faktora, svih onih koji smatraju da mogu doprinijeti po pitanju mijenjanju odnosa prema nasilju i tog krajnjeg odnosa prema ženama. Krajnji cilj jeste postizanje nultog nivoa tolerancije prema svakom obliku nasilja. Mi se nadamo da ćemo na ovaj način uspjeti da damo svoj doprinos ali i da negdje naučimo mlade da prepoznaju rane oblike nasilja i na taj način da nauče da se suprostave, da se brane i na kraju da izbjegnu nasilje.“

Učesnici istakli da su im ove radionice od velikog značaja, da će pored prepoznavanja oblika nasilja naučiti i kako da budu podrška i pomoć osobama u njihovom okruženju, koje su možda potencijalne žrtve nasilja.

„Veliki je značaj toga što smo svi ovdje i što smo odlučili da dođemo i proširimo znanje o samom nasilju nad ženama, mladih ali i starijim ljudima. Možda budemo od pomoći a vjerujem da hoćemo.“ Melisa Baždar

„Mnogo je bitno da mladi učestvuju jer je nasilje nad ženama problem današnjice i pomoću ovakvih radionica mi možemo da se edukujemo po tom pitanju i da doprinesemo sprečavanju nasilja. Prvi od načina doprinosa jeste da svijest o tome podignemo uz pomoć ovih projekata, kako bismo pomogli da ljudi budu svjesni toga šta je nasilje, da ima više tipova nasilja, da nije nasilje samo fizičko već i emotivno.“ Mirza Pilica

Radionice će se održavati u prostorijama Stranke pravde i pomirenja i online u periodu od 06-10.12.2021. godine.

 

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.