Ostajemo do kraja dosljedni u borbi protiv organiziranog kriminala

Dr Fehratović izjavio da mu je pretila osoba koja je učestvovala u likvidaciji novinara Edina Hamidovića u Sjenici prije nekoliko mjeseci.
Jahja
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja prof. dr Jahja Fehratović je na konferenciji za medije u skupštini Srbije govorio na temu „Borba protiv organiziranog kriminala“. 

On je tom prilikom naglasio da Stranka pravde i pomirenja svoje opredjeljenje za borbu protiv organiziranog kriminala temelji na deklaraciji protiv kriminala, koju je usvojila na svom Glavnom odboru 4. septembra 2021. godine.

Izjavio da mu je pretila osoba koja je učestvovala u likvidaciji novinara Edina Hamidovića u Sjenici prije nekoliko mjeseci. Istakao da je svu dokumentaciju o slučaju ozbiljnih prijetnje od, kako ističe „vođa narko kartela“, uputio nadležnim organima za koje smatra da imaju snage, moći i da po ustavnim i zakonskim ovlašćenjima mogu da spriječe ovo lice da uradi ono za šta ima namjeru.

„Uputio sam cjelokupnu dokumentaciju i najznačajnijim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, predsjedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, ministru policije Aleksandru Vulinu, ministru pravde Maji Popović, državnom tužiocu Zagorki Dolovac, predsjedniku Vlade Ani Brnabić i predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. Ovo sam uradio iz razloga što kao građanin ove države i kao narodni poslanik vjerujem u sistem institucije ove države, što sam siguran da će ove institucije uraditi sve što je neophodno da se zaštite građani i da se zaštite oni koji imaju javnu funkciju. Međutim, ako sam ja kao narodni poslanik sa zagarantiranim imunitetom naišao na ovakve reakcije određenih lokalnih organa, koji trebaju sprovoditi zakon na području cijele države, šta tek očekuje obične građane. Kako će obični građani da se izbore sa svim ovim terorom i sa svim ovim zlodjelima koje čini ova organizirana grupa, ako meni kao narodnom poslaniku sa zagarantiranim imunitetom se kaže da se nema osnova da se to lice liši slobode. Da li treba da se dogodi još jedan događaj kao što je ubistvo Edina Hamidovića? Ovo radimo iz još jednog razloga, da poručimo svim tim kriminalcima, vođama i članovima organiziranih kriminalnih grupa da nas nije strah, da građane Sandžaka bez obzira na vjeru i naciju jer kriminalci nemaju ni vjeru ni naciju, to je jedan soj koji pokušava na uštrp dobrih građana, dobrih ljudi svih vjera i nacija ove države, pokušava gospodariti njihovim životima. Tražimo da se pravda primjeni, da se zakon i ono što je zakonsko primjeni do kraja. Da se to primjenjivalo u prethodnim slučajevima, vjerovatno ne bi došlo ni do ubistva Edina Hamidovića.“

Naglasio da se ne smije dozvoliti da lica koja ugrožavaju bezbjednost građana budu na slobodi i čekati da se dogodi neko zlo koje se već događalo.

„Mi se ne bojimo nikoga osim Boga Uzvišenog ali je dobro i previše važno za našu državu da sistem pravde, sistem očuvanja reda i mira bude na cjelokupnom njenom teritoriju i da kriminalci, narko dileri i oganizatori prostitucije i lanaca prostitucije u Evropi pa i ovdje kod nas budu tamo gdje im je mjesto. Ne smije se dozvoliti da radi nekih sitnih interesa pojedinaca koji ponižavaju, koji su sramota i za policiju i za tužilaštvo, unižavaju državu Srbiju, unižavaju sistem i unižavaju sve ono što se radi prethodnih godina kako bi se iskorijenilo ovo najviše zlo koje je učinjeno i koje se izrodilo na našem prosotru, prostoru Republike Srbije. Ne smije se dozvoliti da svi oni napori i ove Vlade i predsjednika države ne budu do kraja implementirani u borbi protiv organiziranog kriminala, zarad interesa pojedinih nižerazrednizh činovnika koji su ušli u dogovore sa kriminalcima i vođama kriminalnih grupa. Mi ćemo dati najveći doprinos da i ta borba protiv organiziranog kriminala, kao stranka koja je parlamentarna, kao stranka koja ima sporazum sa najvećom parlamentarnom strankom u ovoj državi, bude do kraja implementirana. To smatramo i svojim patriotizmom, to smatramo i time da radimo veliku stvar kako za prostor Sandžaka tako i za cjelokupnu Republiku Srbiju.“

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.