Potvrđene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Media centar Beograd
Foto: Media centar Beograd
U informaciji iz Beograda navode se i riječi tužioca: „Ćuruvija je morao da umre da bi (Miloševićev) režim nastavio da postoji.“
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sud u Beogradu potvrdio je u četvrtak (2.12.) na novom suđenju zatvorske kazne za ubistvo novinskog izdavača Slavka Ćuruvije koje se dogodilo 1999. godine. Bivši šef srpske tajne službe Rade Marković i njegov podređeni nadležan za Beograd (Milan Radonjić, prim.red), dobili su po 30 godina zatvora kao podstrekači, a dvojica izvršilaca, od kojih je jedan u bjekstvu, po 20 godina. Presude još nisu pravosnažne.

Sud je tako izrekao potpuno iste kazne kao i u prvom postupku u aprilu 2019. Međutim, Apelacioni sud je u septembru 2020. godine ukinuo presude i naložio novi postupak.

Agencija dpa podsjeća da je Ćuruvija osnovao prve privatne dnevne novine u Srbiji i da je „dugo važio za čovjeka od povjerenja tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića”. Raskinuo je s njim, navodi dpa, „zbog agresivnog djelovanja snaga bezbijednosti pod kontrolom Miloševića na Kosovu naseljenom pretežno albanskim stanovništvom”.

Ubistvo medijskog preduzetnika dogodilo se 11. aprila 1999. godine u sred bombardovanja koje je NATO započeo tri nedjelje ranije protiv tadašnje Jugoslavije kako bi zaustavio srpske snage bezbijednosti na Kosovu. Njemačka agencija prenosi i navode tužioca iz optužnice: „Ćuruvija je morao da umre da bi (Miloševićev) režim nastavio da postoji.”

Slobodan Milošević je, podsjeća agencija njemačke čitaoce, „svrgnut u narodnom ustanku godinu dana nakon intervencije NATO, a umro je 2006. kao pritvorenik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.”

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.