Potvrđene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

Foto: Media centar Beograd
Foto: Media centar Beograd
U informaciji iz Beograda navode se i riječi tužioca: „Ćuruvija je morao da umre da bi (Miloševićev) režim nastavio da postoji.“
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sud u Beogradu potvrdio je u četvrtak (2.12.) na novom suđenju zatvorske kazne za ubistvo novinskog izdavača Slavka Ćuruvije koje se dogodilo 1999. godine. Bivši šef srpske tajne službe Rade Marković i njegov podređeni nadležan za Beograd (Milan Radonjić, prim.red), dobili su po 30 godina zatvora kao podstrekači, a dvojica izvršilaca, od kojih je jedan u bjekstvu, po 20 godina. Presude još nisu pravosnažne.

Sud je tako izrekao potpuno iste kazne kao i u prvom postupku u aprilu 2019. Međutim, Apelacioni sud je u septembru 2020. godine ukinuo presude i naložio novi postupak.

Agencija dpa podsjeća da je Ćuruvija osnovao prve privatne dnevne novine u Srbiji i da je „dugo važio za čovjeka od povjerenja tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića”. Raskinuo je s njim, navodi dpa, „zbog agresivnog djelovanja snaga bezbijednosti pod kontrolom Miloševića na Kosovu naseljenom pretežno albanskim stanovništvom”.

Ubistvo medijskog preduzetnika dogodilo se 11. aprila 1999. godine u sred bombardovanja koje je NATO započeo tri nedjelje ranije protiv tadašnje Jugoslavije kako bi zaustavio srpske snage bezbijednosti na Kosovu. Njemačka agencija prenosi i navode tužioca iz optužnice: „Ćuruvija je morao da umre da bi (Miloševićev) režim nastavio da postoji.”

Slobodan Milošević je, podsjeća agencija njemačke čitaoce, „svrgnut u narodnom ustanku godinu dana nakon intervencije NATO, a umro je 2006. kao pritvorenik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.”

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.