Novom Pazaru nisu potrebne blokade, već investitori

Đerlek dodao da zagađenost u Novom Pazaru ilustruje “nesposobnost lokalne vlasti”.
Đerlek: Novom Pazaru nisu potrebne blokade, već investitori_61aac2865f868.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Među gradovima u kojima će u subotu biti održani protest i blokada puta biće i Novi Pazar. Iako su protesti u Srbiji najavljeni kao ekološki u pozivu, javnosti nepoznatog organizatora, za blokadu saobraćajnice u centru Novog Pazara navodi se da se traži “pravda za Mavrića, Bakana i Skarepa”. Generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek izjavio da su tu pravdu tražili na svim instancama, te organizirali tematske konferencije za mediji kako bi se ukazalo na ovaj problem.

– Stranka pravde i pomirenja – SPP je tu pravdu tražila na svim instancama, posebno u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde je rahmetli predsednik naše stranke akademik muftija Muamer Zukorlić glasno govorio u nekoliko navrata i zahtevao rešavanje ovih slučajeva. Čak smo po pitanju Fahrudina Mavrića održali konferenciju za medije, na kojoj sam lično govorio, nakon čega se javnosti obratio i sudski veštak Nenad Šipka, koji je u slučaju Mavrića izneo svoje stručno mišljenje tvrdeći da je presuda Fahrudinu Mavriću zasnovana na nezakonitim i neutemeljenim dokazima.

Dodao da zagađenost u Novom Pazaru ilustruje “nesposobnost lokalne vlasti”.

– O alarmantosti ekološkog stanja u Novom Pazaru, o divljim deponijama i potrebi njihovog saniranja, o zagađenosti reka i nedostatku komunalnih inspekcija, o zagađenosti vazduhu i nesposobnosti lokalne vlasti da više od pola decenije realizuje izgradnju toplane na biomasu za koju je grad dobio sredstva od Nemačke razvojne banke u iznosu od 5,8 miliona eura, o obavezi regulisanja saobraćaja kao jednog od, pored toplane na fosilna goriva, većih zagađivača vazduha, sam zajedno sa svojim kolegama odbornicima govorio nekoliko puta u Skupštini grada.

Đerlek zaključuje da Novom Pazaru nije potreban put nasilja, nereda i blokada već put progresa i dovođenja investitora.

– Naš put je put koji je trasirao naš rahmetli predsednik, a to je put progresa i put dovođenja investitora kao i realizacija projekata koji su od vitalnog značaja za Sandžak i Bošnjake, među kojima je i projekat gasovoda koji smo definisali u sporazumu sa vladajućom strankom, a čija se izgradnja očekuje naredne godine, što je ključno za unapređenje ekološkog stanja na ovim prostorima. To nije put nasilja, nereda, blokade ključnih saobraćajnica, populizma, manipulacije i promocije određenih pojedinaca iza kojih stoje isključivo politički ciljevi skriveni običnim građanima i javnosti, koji ne isključuju i svojevrsnu geopolitičku pozadinu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.